iTromsø har vært i kontakt med flere kreditorer som nå jobber for å få igjen noen av pengene de har tapt i Døgnvill-konkursen.

Gjennomgangsmelodien er at de mener styret i Døgnvill AS allerede før årets festival var klare over eller burde visst om en negativ egenkapital på 3,4 millioner kroner.

Dersom bostyrer kommer fram til at ledelsen i festivalen har drevet på kreditors regning, kan det ende i en straffesak.

Tapte 400.000

Styreleder og daglig leder i Bokstavhuset, Asbjørn Håkonsen mener det er god grunn til å se nærmere på aktsomheten til styret.

– Jeg føler at styret har sviktet oppgavene sine og påført oss som kreditorer et tap. De burde ha visst om en negativ egenkapital på 3,4 millioner kroner etter 2012. Det burde ikke være en opplysning som kom etter festivalens slutt i år, sier Håkonsen.

– Tror du styret bevisst har holdt informasjon skjult for kreditorene?

– Det har jeg ingen forutsetning for å mene. Slikt blir bare spekulasjoner nå, sier Håkonsen.

Bokstavhuset regner med å ha tapt rundt 400.000 kroner etter redningsaksjonen i fjor og etter konkursen i år.

Går sammen

For å få klarhet i de faktiske forhold vurderer kreditorer nå å gå sammen for å gi bostyrer en garanti slik at det blir gjort grundige undersøkelser av forholdene i Døgnvill AS.

– Når vi får utlevert kreditorlisten er vi flere som kommer til å møtes for å vurdere hva vi skal gjøre videre. Jeg har allerede fått e-poster og telefoner av andre kreditorer som vil sikre at bostyrer har nok penger til en skikkelig gjennomgang, sier Ernst Myrbakk, majoritetseier i Trygg Vakt AS.

Steinulf Stornes i Arctic Mal & Bygg beskriver en opphetet stemning blant kreditorene.

– Vi er alle i samme båt. Derfor vil vi søke sammen med de andre kreditorene for å få saken vurdert juridisk. Da kan vi ikke utelukke et søksmål mot styret, sier Stornes.

Frykter ikke søksmål

Advokat og styreleder i Døgnvill AS, Svein Kristian Wikstrøm, tror ikke han har noe å frykte i et søksmål fra kreditorene.

– Styret har ikke gjort noe grovt uaktsomt eller straffbart, sier Wikstrøm bestemt.

Styrelederen understreker at styret har handlet ut fra og informert ut fra den informasjonen de har fått.

– Styret må gå ut fra at informasjonen som gis er riktig. Vi har purret på regnskap og tatt til etterretning og videreformidlet den informasjonen som administrasjonen har gitt oss om den økonomiske situasjonen i selskapet, sier Wikstrøm.

Han mener dermed at styret verken har vist uaktsomhet eller har forledet kreditorer og aksjonærer til å tro at situasjonen i selskapet har vært bedre enn det styret til enhver tid hadde informasjon om.

iTromsø 28. november 2013 Foto: NewsConductor
ARCTIV MAL Foto: Tom Benjaminsen
BOKSTAVHUSET: Daglig leder Asbjørn Håkonsen Foto: RONALD JOHANSEN
TRYGG VAKT: Ernst Myrbakk, eier. Foto: Ronald Johansen