En smule forsinket landet ballettkompaniet Mariinsky i Tromsø ved 11-tiden i formiddag.

Da billettene ble lagt ut i høst ble de revet bort i løpet av noen få minutter.

- Folk kan glede seg. Det blir mye "wonderful dance", sier den største ballettstjernen Ulyana Lopatkina til itromso.no.

Hun og de rundt 20 andre danserne ble møtt av et solid presseoppbud da hun kom ut i ankomsthallen på formiddag. Til itromso.no sier Lopatkina at det verdenskjente ballettensemblet har lagt vekt på å presentere en variert ballettoppvisning i Tromsø.

- Vi har både klassisk ballett og mer moderne ting. Så selv de som ikke har sett ballett før, vil helt sikkert ha glede av dette, sier Lopatkina.

Stramt program

I utgangspunktet var det satt opp to forestillinger under Nordlysfestivalen, men den store interessen førte til en ekstraforestilling søndag formiddag. Det stramme programmet til tross, håper Lopatkina å få sett mer enn scenen og hotellrommet.

- Jeg har vært verden rundt med balletten, men aldri i Norge. Så jeg håper at vi får tid til å se oss litt rundt, sier Lopatkina.

Lederen for balletten, Yuri Fateev, mener tromsøpublikummet kan glede seg.

- Jeg tror det er viktig for nivået til festivalen å få toppdansere til Tromsø. Og det er jo artig at forestillingene ble utsolgt så fort. Da syntes vi det var på sin plass å ta en ekstra forestilling, sier Fateev.

På tide

At ikke balletten har vært i Norge og Tromsø før, syns ballettlederen er rart.

- Ja, det er på høy tid at vi kommer. Vi bor så nært Norge, men har aldri vært her. Det er veldig synd, men nå er vi her, sier Fateev til itromso.no.

I tillegg til rundt 40 dansere og musikere, har ballettene med seg en rekke teknikere og administrativt ansatte.

- I tillegg har de fire-fem journalister som følger dem, sier Nordlysfestivalleder Ulf Jensen - som hadde møtt opp på Langnes for å ta imot russerne.

227 år

Mariinsky-balletten vil presentere et sammensatt program: Balletten Apollo til musikk av Igor Stravinsky og koreografi av George Balanchine, ble første gang fremført i 1928 i Paris av Diaghilevs Ballet Russes. Dette er en ballett i to tablåer og dreier seg om musikkguden Apollo og hans tre muser, og Balanchine regnet det som et viktig verk i sin karriere. Denne balletten ledsages av et mindre symfonisk orkester fra Mariinsky.

Deretter fortsetter forestillingen med en suite av ulike danser, og til slutt fremføres balletten In the Night koreografert av den amerikanske koreografen Jerome Robbins til musikk av Chopin.

Dette er første gang i ballettkompaniets 227-årige historie at de gjester Norge.

Mariinsky-ballettens leder Yuri Fateev. Foto: Torbjørn O. Karlsen
Ulf Jensen, leder for Nordlysfestivalen. Foto: Torbjørn O. Karlsen