RØROS: «Elden» er et historisk musikkspill skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug som settes opp i spektakulære omgivelser midt i verdensarven Røros. Slagghaugene danner en majestetisk scene for dramatikken som utspiller seg i kveldstimene i månedsskiftet juli/august. «Elden» har vært spilt årlig siden 1994. I fjor ble de åtte forestillingene sett av 10.000 mennesker. I år er det blitt nødvendig å sette opp flere forestillinger for å dekke etterspørselen etter billetter.

Etter å ha sett «Elden» fra tribunen et par ganger skjønte Caroline Grønbekk at hun ikke kunne sitte der oppe og se på.

– Jeg måtte jo være med på scenen, sier hun.

Første amatør

Grønbekk begynte som statist i «Elden» i 2013 og deltok to år under regissør Leif Stinnerbom.

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe mer enn å være blant de mer enn 100 statistene, og stilte på audition i fjor i håp om å få en rolle. Men jeg var så nervøs at jeg klarte ikke å få fram et ord da jeg skulle synge. Jeg ga likevel ikke opp, og prøvde på nytt i år, og nå gikk det mye bedre. Paul-Ottar Haga som er ny regissør av året ga meg en av hovedrollene. Jeg er faktisk den første amatøren som skal spille rollen som Kristin, forteller Caroline Grønbekk.

Store sko å fylle

Tidligere er det bare profesjonelle skuespillere som har hatt den, blant andre Lena Kristin Ellingsen fra Nordland som mange vil kjenne blant anna fra Hålogaland Teater og NRK-serien «Himmelblå».

– Dette er veldig spennende. Jeg har store sko å fylle, sier Caroline Grønbekk som er godt i gang med prøvene på «Elden» som i år skal ha première 30. juli.

Blant skuespillerne hun spiller mot finner vi kjente navn som Johannes Joner og Lasse Kolsrud.

Tilbake til Aksen

Grønbekk som opprinnelig kommer fra Hedmark Dalsbygda i Hedmark forteller at hun mens hun gikk på barne- og ungdomsskolen hadde et sterkt ønske om å bli skuespiller, men at hun fikk et skudd for baugen da hun ikke kom inn på dramalinja på videregående.

– Jeg har fått en ny selvtillit gjennom å være med i det gode arbeidet som drives i Teater Aksen, og det er inspirerende å få en rolle i «Elden». Men jeg vet ikke om dette fører til at jeg vil satse på en skuespillerkarriere etter dette. Jeg får i alle fall se hvordan dette går og hvordan jeg trives med å stå på scenen her i Røros. I alle fall skal jeg tilbake til studentteatret i Tromsø til høsten, sier Caroline Grønbekk.

GRØNBEKK: Uten anna erfaring enn roller i Teater Aksen og statistroller, har Caroline Grønbekk fått en av hovedrollene i friluftsspillet «Elden» på Røros.
STORSLAGENT: «Elden» spilles i friluft med slagghaugene og blant anna Røros kirke som kulisser. Foto: Elden–Røros