Vanligvis ser vi dem på fremst i toget foran Sør-Tromsøya musikkorps på 17. mai, men det er kun en kort periode av året at det er nasjonaldagen som står på programmet til Tromsø Drill. Resten tiden er det langt mer spektakulære øvelser som øves inn.

– Drilling handler om så mye. Både dans, bevegelighet og ikke minst timing, sier instruktør Trine Skjervold Paulsen som har drillet i elleve år.

God trening

Og alt det ovennevnte er tydeligvis noe jentene er gode på ettersom de sammen med Andenes drill kvalifiserte seg til EM i Belgia, påsken 2014.

– Vi øver to ganger i uken i tillegg til at vi samles sammen med gjengen fra Andenes så ofte som mulig i helgene for å øve, sier Paulsen.

– Er det god trening i å drille?

– Ja, veldig. Vi danser jo og beveger oss hele tiden så det er absolutt trening — i tillegg til at vi må kontrollere drillstaven, sier Merete Irene Olsen (19).

20-talls stil

I drillgruppen fra Tromsø er det seks jenter. Alle i alderen 13 til 19 år. Øvingen gjør de på Bjerkaker, men for dem som hadde forventet at det skulle være korpsmusikk som flankerte de grasiøse bevegelsene vil nok bli skuffet.

– Når vi lager koreografi til europamesterskapet er det med Charleston – stil i tillegg kommer vil til å bruke dusker. Alt teller når vi skal konkurrere, det gjelder på både karisma, kostymer, dans og hår, sier Paulsen.

– Hva er det vanskeligste med å drille?

– Å holde kontroll på drillstaven mens vi gjør alt det andre, sier Hansine Sæverud.

Med i gruppen er Trine Skjervold Paulsen, Merete Irene Olsen, Hansine Sæverud, Hanna Elisabeth Rasmussen, Ylva Walthinsen og Lene Steinvik.

MYE Å TENKE PÅ: Når man driller må man i tillegg til bevegelse og dans ha kontroll på drillstaven. Her ser vi foran Trine Skjervold Paulsen og bak Hanna Elisabeth Rasmussen. Foto: Ronald Johansen
VIL VINNE: Jentene øver iherdig for å komme langt når de møter Europas beste i drilling til påsken. Fra venstre: Hansine Sæverud, Trine Skjervold Paulsen, Ylva Walthinsen, Merete Irene Olsen og Hanna Elisabeth Rasmussen (foran). Lene Steinvik var ikke tilstede. Foto: Ronald Johansen
HOPPER ETTER SEIER: Jentene i Tromsø drill gleder seg til europamesterskap. I forgrunn ser vi Hansine Sæverud vise at drilling er mye mer enn bare drilling. Foto: Ronald Johansen