Nikolai Ivanov fra Bulgaria er hovedartist for festivalen som gjennomføres i tidsrommet 14.-16. november. Ivanov som er en sentral musiker innen balkanmusikken, spiller blant anna åpningskonserten hvor også den russiske strupesangeren Radyk Tyulyush opptrer. Tromsø World Music Festivals åpningskonsert holdes i amfiet på Framsenteret.

– Ivanov har ei hand borti svært mye av det som skjer innen balkanmusikken, og vi er veldig glade for å få han hit til Tromsø for første gang. Radyk Tyulyush imponerte meg voldsomt som vokalist første gang jeg hørte ham. Nå skal han gjeste Musikkonservatoriet i Tromsø, og festivalen samarbeider med konservatoriet om denne konserten, forteller Benoit Tamba som leder Tromsø World Music Festival.

Mer bulgarsk

Bulgarsk blir det også på fredagens hovedkonsert hvor publikum på Rica Ishavshotell får høre Oratznitza, et folkemusikkbasert band hvor vokalen til mor og datter, Iliyana Naydenova og Sanka Grozdanova, blant anna får instrumental følge av en didjeridoo. Dit kommer også det bulgarske bandet Echoo Balkan Samba.

Fredagen begynner imidlertid med internasjonal poesi på restauranten Afrika Oase på Skansen med lokale poeter og musikere fra musikkonservatoriet. Festivalen samarbeider her med restauranten og Flerkulturelt Forum om arrangementet.

Arktisk Sinfonietta

Festivalen har også inngått et langsiktig samarbeid med Arktisk Sinfonietta. Det resulterer blant anna i en konsert på Kulturhusets hovedscene fredagen hvor både Nikolai Ivanov og Tromsøs egen Mimmi Tamba er gjesteartister.

– Vi har fått støtte fra Barentskult til å kunne lage et skikkelig arrangement for barn og familier på Rica Ishavshotell på dagtid avslutningsdagen. Dit kommer Vesar Cirkus fra Arkhangelsk. Først gir de oss ei forestilling. Deretter blir det mulighet for barna til å bli med på workshop og lek helt til de er trøtte, forteller Benoit Tamba.

Etter familieforestillinga blir det samme sted sumba i regi av Flerkulturelt Forum.

Russisk reggae

Videre utover kvelden kommer først Oratznitzas hovedkonsert hvor også Echoo Balkan Samba har en liten avdeling.

– Festivalen avsluttes med russiske Yogada Galo Band som med sin særegne stil blant anna vil servere reggae slik man aldri har hørt det før, forteller Benoit Tamba.

– Festivalen har fått et nytt styre hvor Maryon Eilertsen, Erik Lindström og Birger Tokle er kommet inn som nye i tillegg til meg og Jens Bjørnar Jensen som er med fra tidligere. Gjennom Introfondet har vi fått Sissel Helene Meyer inn som mentor. Begge disse faktorene har vært viktige for at festivalen har fått en ny giv.

– Vi får også støtte fra Norsk kulturråds EØS-midler som åpner opp for samarbeid på tvers av grenser. Dette kommer til å få større virkning for kommende festivaler, og publikum kommer til å få oppleve et arrangement av et helt annet omfang i 2014 enn denne gang, sier Benoit Tamba.