LANES: Med så mange års fartstid er det ikke å undres på at Midnattsolkonsertene har blitt en kulturtradisjon i sommer-Tromsø med både fastboende besøkende i tillegg til alle turistene som kommer til byen i sesongen som varer fra 1. juni til 15. august.

Populære konserter

– Tilbakemeldingene vi får fra turistene tyder på at dette er et populært tiltak, sier pianist Robert Frantzen som innleder konsertrekken sammen med sanger Harald Bakkeby-Moe og Hanne-Sofie Akselsen på fløyte.

Les også: "Blankpussa messing"

– Noen karakteriserer det som det vakreste de har opplevd, mens andre sier det har vært høydepunktet på Hurtigruteturen de deltar på, fortsetter Frantzen.

Frantzen har vært med på å bygge opp denne institusjonen i Tromsøs kulturliv.

Startet i det små

– Vi startet i det små med noen få konserter i 1996, fram til at det har blitt en liten kulturbedrift med frilansarbeidsplasser for 15 musikere i 2014, sier han.

– Det er klart vi er stolte over det, legger han til.

Les også: "Musikalsk start på det nye året"

Repertoaret under åretssesong består som vanlig av noe klassisk musikk, men også nordnorske viser, folkesang og joik.

Musikken kler kirka

– Vi tar med bidrag fra den kjente nordnorske musikkulturen da mange av dem som kommer kan høre klassisk musikk andre steder, men vår egen musikkultur får de ikke høre andre steder. Dessuten kler samtidig nordnorsk musikk kirkas moderne arkitektur, sier Frantzen.

På søndagens program, som fremføres fram til torsdag, finner man Våren av Aasmund O. Vinje og Edvard Grieg, No livnar det i lundar og Barndomsminne fra Nordland av Elias Blix og Adolf Thomsen samt to stykker basert på samisk joik.

Magisk halvtime

Frantzen var i går likevel spent på oppmøtet.

– Det har vel ikke vært tid til den store markedsføringa, medgir Frantzen.

Han frykter også for at de ikke kan stole på deres etter hvert lange historie.

– Altfor mange vet ikke om konsertene våre, til tross for at vi altså har holdt på i 18 år, så der har vi en markedsføringsjobb å gjøre, ler Frantzen.

Han anslår at det i løpet av sesongen vil være et sted mellom 25 og 30.000 besøkende som får med seg konsertene.

– Det er veldig vakkert. Vi kaller det den ”magiske halvtimen før midnatt ”, sier Frantzen.