I dag inviterer de til en stor lanseringsfest for antologien ”Det innerste rommet i andre etasje”. Det skjer på galleriet Small Projects i Grønnegata 23.

– Morgendagens bøker skrives i dag. Den årvisse antologien fra Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø gir innblikk i hva som er på trappene, sier Morten Wintervold, førsteamanuensis i skrivekunst ved forfatterstudiet og selv tidligere student ved studiet.

– Forfatterstudiet her i Tromsø har en model som jeg tror på. Ellers hadde jeg ikke vært her, sier Wintervold som har flere utgivelser bak seg.

Det innerste rommet

Forfatterstudiet har gjennom 20 år vært en viktig premissleverandør for litterær refleksjon og praksis i Nord-Norge. I studieåret som nå avsluttes har studiet flytta inn i nye lokaler på Kunstakademiet.

Det innerste rommet i andre etasje med det runde bordet har vært laboratoriet hvor studenter og lærere har arbeid med det som kan bli framtidas litteratur.

– Tittelen på antologien spiller nok litt på dette fysiske rommet, men den er også et sitat henta fra en av tekstene i boka, opplyser Kari Hansen som er en av de tre studentene som har vært redaktører for utgivelsen.

Del av noe større

– Dette er andreårsstudenter som har brukt året til å jobbe med et større prosjekt. Alle tekstene i boka er utdrag fra disse prosjektene. Tekstene er som de er nå. Jeg håper vi kan se dem igjen ferdig utvikla som bok om noen år, fortsetter Kari Hansen.

Dermed er det også et stort spekter av både form og innhold som kommer til uttrykk i forfatterstudentenes antologi.

– Det er også tekster som ennå ikke er ferdig utvikla, og som derned kan ta mange retninger før de i sin helhet kan være klare for utgivelse i sin helhet, sier forfatterstudenten Maria Schrattenholtz.

Lese hverandre

En vesentlig del av studiet har vært å lese hverandres tekster og gi tilbakemelding.

– Jeg føler meg trygg på at de tilbakemeldingene jeg har fått, er kvalifiserte.

– Man må være en god leser for å bli en god forfatter, sier Morten Wintervold som bemerker at fra et tidligere kull endte mange av studentene opp som kritikere og ikke forfattere.

Etter dagens lansering reiser årets kull hver til sitt. Så får tida vise hva som kommer ut av tida på forfatterstudiet i Tromsø.