Det er ingen ting annet enn et scoop av Nordlysfestivalen å få verdens mest berømte ballettkompani til Tromsø, og kompaniets strålende dansere med en av sine største ballettstjerner, Ulyana Lopatkina, i spissen, viste i går kveld hvorfor Mariinsky-balletten har en slik status. Ballettkompaniet har en ubrutt tradisjon tilbake til 1780-tallet, og regnes i dag som den fremste bærer av den skatten Russlands ballett-tradisjon representerer. Det er ikke uten grunn at Mariinsky kalles "Den klassiske ballettens mor".

Se bilder fra gallaforestillingen!

Forestillinga ble åpnet med balletten "Apollo" til musikk av Igor Stravinsky og koreografi av George Balanchine. Den ble første gang framført i 1928 i Paris av Diaghilevs Ballet Russes.

Dette er en ballett i to tablåer og handler om musikkguden Apollo og hans tre muser. Både balletten og Stravinskys musikk har en fot i de klassiske tradisjonene samtidig som de flørter med moderniteten. Den ennå unge Sovjetunionen er inne i en kraftig økonomisk vekst og samfunnet industrialiseres og moderniseres. I USA er jazzmusikken i frammarsj, og Stravinsky tillater seg å flørte litt med den. Balanchine regnet "Apollo" som et viktig verk i sin karriere.

På scenen imponerer ikke minst Andrian Fadeyev som gir Apollo både den kraft og den gratie vi kan forvente av musikkens gud.

Denne balletten ble framført med et mindre symfonisk orkester fra Mariinsky i orkestergrava.

Ballettgallaens andre del kan karakteriseres som noe i nærheten av en suite av ulike danser (i programmet kalt "Divertissement)". Her fikk publikum oppleve de russiske stjernene i soloroller og pas de deux-er i utdrag fra kjente balletter som "Giselle" og "Svanesjøen". Fra den sistnevnte leverte Ekaterina Kondaurova en nydelig tolkning av "Svanens død".

Men her var også mer moderne koreografier, og Uliana Lopatkina viste med sin innsats i "Contradictions" at med sitt utrolige nærvær på scenen har like stor evne til å fange publikum med et moderne danseuttrykk som når hun fyller en klassisk rolle.

Les anmeldelsen i sin helhet i dagens papirutgave av iTromsø eller last avisen ned som PDF-fil på din datamaskin.

Mariinsky-balletten Foto: RONALD JOHANSEN