Temaet for teatercampen er rettferdighet, og fra søndag til fredag skal tretti ungdommer fra Nord-Norge og Russland delta på teaterverksted og på dokumentarfilmverksted. Fire av ungdommene kommer fra Tromsø, og en av dem er Nora Bjørvig Henriksen. På telefon fra Kirkenes forteller hun at hun er spent på hvordan ukas teatercamp skal bli.

– Jeg tror det blir veldig interessant, og spesielt med å møte folk fra et annet land. Så blir det nok veldig sosialt og morro, sier Bjørvig Henriksen.

Tromsø-jenta på 17 har spilt teater siden barneskolen og vært en del av Hålogaland Teaters ungdomsgruppe. Til høsten starter hun på andreåret på dramalinja ved Kongsbakken, men sensommeren er altså ikke en tid for å slappe av og la teater være teater. I fem dager skal hun delta i teaterverksted som til slutt skal føre frem til en avslutningsforestilling.

Les også: Slik blir kulturhøsten

Crossdressing

Årets tema er rettferdighet, og til å holde teaterverkstedet har HATS fått inn instruktører fra den nordiske teatergruppen Subfrau, som har spesialisert seg i crossdressing. I teaterverkstedet skal ungdommene fra Norge og Russland få lære metoden crossdressing, hvor deltakerne skal finne karakterer som er motsatt av eget kjønn. Det tror den unge Tromsø-jenta blir ekstra interessant.

– Jeg gleder meg til å utfordre bildene vi har om hvordan gutter eller jenter skal være. Det blir nok mange stereotype karakterer på campen, sier Bjørvig Henriksen.

Les også: Forfølger musikaldrømmen

Rettferdighet

Hun tror det blir en erfaring som både vil være preget av alvor og morro, og mener at det å finne sin karakter i det motsatte kjønn er noe hun vil ta med seg hjem og tenke over etter at campen er ferdig. Spesielt møtet med de russiske teaterungdommene tror hun blir interessant, særlig fordi crossdressing har ganske negativ status i Russland.

– Vi har jo hørt mye i media om sånt som anti-homoloven i landet, men jeg tror nok at de vet hva de går til, mener Bjørvig Henriksen.

Situasjonen i hjemlandet til de russiske teaterungdommene gjør at den unge skuespilleren synes at temaet rettferdighet er et viktig og riktig tema for årets teatercamp i Kirkenes. Den arrangeres for andre år på rad, på Pasvik folkehøgskole.

Les også: Sofia (12) fikk tildelt 20.000 til å lage teater