I fjor sommer pensjonerte Malfred Hanssen seg fra stillinga som førsteamanuensis i fiolin på Musikkonservatoriet ved Universitetet i Tromsø. Nå prøver han å trappe litt ned også på noe av alt det andre han har gjort på si.

– Sommerkurset har en lang tradisjon i Tromsø. Fiolinisten og musikkpedagogen Kirsten Sand tok initiativ til sommerkurset for strykere som ble arrangert første gang i 1980. Hennes brennende tanke var at alle skulle få mulighet til å spille sammen uansett hvilket musikalsk nivå de var på, sier Malfred Hanssen, som leder det eldste og største av strykeorkestrene som siden fredag har vært i sving på kulturskolen under kurset.

Les også: Spilte inn tusener til bymisjonen.

Viktig

Han mener at Kirsten Sands tanker er viktig å følge opp.

– Det er kanskje ikke så vanlig at en musikkpedagog som underviser studenter på høyskolenivå bruker så mye tid på å jobbe med barn, men for meg har dette vært både viktig og svært givende. Dette er noe jeg har gjort med stor glede gjennom alle disse årene, sier Malfred Hanssen.

Når han i dag leder det eldste orkesteret og fellesorkesteret på kursets avslutningskonsert i Kulturhuset, er det sannsynligvis for siste gang.

Les også: 26 år for bymisjonen.

Søker arvtaker

– Jeg har de senere årene også ledet et sommerkurs i Alta. Der har de nå klart å finne en person som overtar. Arbeidet med å finne en arvtaker her i Tromsø er også satt i gang. Jeg regner med at Tromsø Kulturskole klarer å finne noen, og da blir dette siste gang for meg, sier Malfred Hanssen.

Kursdeltakerne er inndelt i tre orkestre etter hvor langt de kommet. Alle elevene på kurset deltar også i et stort sammensatt fellesorkester.

Les også: Disse danser 12 timer om dagen.

70 unge musikere

Totalt er det i år rundt 70 unge musikere som deltar på Kirsten Sand-kurset. Kursdeltakerne er inndelt i tre orkestre etter hvor langt de kommet. Det eldste orkesteret ledes av Malfred Hanssen og passer for elever som har spilt i mer enn fem år. Det mellomste orkesteret passer for elever som har spilt 3–5 år, og ledes av Snorre Holmgren. Det yngste orkesteret ledes av Berit Fonnes og passer for elever som har spilt sitt instrument i 1–3 år, og spillende foreldre er også velkomne i orkesteret.

De tre orkestrene har også til sammen rundt 20 deltakere fra en kulturskole i Arkhangelsk. De får støtte fra Barentssekretariatet for å kunne reise til Tromsø. Denne utvekslinga er blitt en tradisjon for Kirsten Sand-kurset.

KONSENTRASJON: Noen av de unge fiolinistene som konsentrert følger Malfred Hanssens instruksjoner. Foto: Helge Matland