VESTREGATA: Bols spilte en sentral rolle i Tromsøs musikkmiljø rundt midten av 1980-tallet. Bandet spilte i ei rekke sammenhenger, blant anna under den stotre rockemønstringa ved åpninga av Brygga – Ungdommens Hus 10. mars 1984, hadde to helaftener på Prelaten våren 1984 og våren 1986 og bandet medvirka også i flere NRK-sammenhenger, både i radio og på TV før det ble oppløst i romjula 1986.

Tidlig i 2012 hadde Bols en gjenforeningskonsert under arrangementet «Naar de døde vaagner» i Kulturhuset, og overbeviste stort med sine egne låter og utsøkt samspill. Under den utsolgte konserten var det stor enighet om at Bols-sounden ikke bare var en arv fra 1980-tallet, men også høyst gangbar i dag; at den til og med kunne være rock for framtida.

Ideen tent

– Det var i forbindelse med denne konserten at vi alle ble enige om at vi skulle børste støvet av Bols og gjøre noe mer sammen. Vi hadde spilt mye med turneer over hele landet, og også i Danmark. Flere ganger var vi også i studio og gjorde opptak, men vi var aldri fornøyd nok med det vi hadde spilt inn til at det ble utgitt på plate, forteller Sveinung Eilertsen som var gitarist i bandet fra våren 1983 til bandet ble oppløst på tampen av 1986.

– Så døde dessverre vokalisten vår, Per-Eirik Johansen. Vi var ei stund litt i tvil om hva vi skulle gjøre. Per-Eirik var jo så sentral i bandet både gjennom tekstene sine, musikken og som vokalist og frontfigur. Men han var den som aller mest ønska at noe skulle skje, så vi kunne ikke bare gi opp de planene som ble lufta i forbindelse med «Naar de døde vaagner».

Les også: Bukta søker naust

Debutplate

Bols kom aldri med noen egen utgivelse på 1980-tallet, men opptakene som var gjort ble tatt vare på. Sveinung Eilersen henvendte seg til Robert Dyrnes på Backbeat med en forespørsel om han kunne hjelpe til for å gi det ut på plate nå. Dyrnes tente på ideen og gikk i gang.

– Jeg kjente Bols stort sett bare av omtale, men virkelig koste meg med bandets musikk da jeg begynte å høre gjennom opptakene. Flere låter fantes i ulike utgaver, og mye handla om å finne fram både til det som var best og fungerte sammen. Vi ble enige om å gi ut en 10-tommer med sju låter som stakk seg ut som highlights, forteller Robert Dyrnes.

Les også: Slik blir høsten på Driv

Oppussing

De sju låtene på plata som utgis kommende lørdag, er henta fra seks ulike opptakssituasjoner, i forskjellige studioer og med forskjellige teknikere.

– Vi har fått Emil Bekkevold til å mastre plata, og han har gjort en fantastisk jobb med å skape en helhetlig sound som på samme tida er Bols anno 1980-tallet og som er musikk av i dag, skryter Sveinung Eilertsen.

Les også: Band får egne drinker

Lanseringskonsert

Utgivelsen av 10-tommeren «Her og no», markeres med en lanseringskonsert på Bastard bar lørdag. Av naturlige årsaker er det umulig å gjøre med ei originalbesetning. Per-Erik Johansen døde i fjor. Bandets bassist, Bjørn Winther Rise, omkom på en fjelltur i 1986.

Gjennom bandets relativt korte historie var det hele fem trommiser innom bandet, Christin Johansen (i dag Lenes), Håvard Mortensen, Geir Strand, Per Martinsen og Ken Theodorsen. Ingen av dem spiller på lanseringskonserten.

Der blir Per-Eirik erstatta av Marita Isobel Solberg, Rudi Nikolaisen spiller bass og Erik Sigurd Pettersen tar hånd om trommestikkene. Men bandets to gitarister, som var svært viktige for bandets egenart, Sveinung Eilertsen og Jan Ivar Johansen, er still going strong.

BOLS: Bols med Jan Ivar Johansen, Per-Eirik Johansen, Bjørn Riise, Sveinung Eilertsen og Ken Theodorsen (fora) i 1985. Foto: Mona Pedersen Foto: nn