STORTORGET: Selv om kvikksølvet viste mange kuldegrader, lot ikke Tromsø Internasjonale filmfestivals sjef Martha Otte seg avskrekke av verken oppmøtet eller kulda.

Flott kinovær

– Selvfølgelig hadde jeg gjerne sett at det var flere folk her, men jeg regner med at de er inne i kinosalen, sier Otte til iTromsø.

Og der ser hun gjerne at de forblir. Derfor er ikke kaldværet et problem for henne og hennes TIFF-kollegaer.

– Dette er flott vær. Det aller verste er regn. Nå er det lett å bevege seg mellom salene og det beste er jo tross alt å være inne, sier Otte med et smil.

Under åpningsseremonien hyllet ordfører Jens Johan Hjort Otte og gratulerte henne med en velfortjent tildeling av Troms fylkes kulturpris for 2014.

Hyllet de frivillige

– Jeg trodde jeg jobbet hardt, men det var før jeg traff deg. Du er mitt ideal, sa Hjort til Otte i sin åpningstale.

Hjort oppsummerte også tromsøværingenes forhold til TIFF.

– Da jeg flyttet hit i 1995 fikk jeg lære to ting: Jula i Tromsø er spesiell og det er ingen grunn til å grue seg til at den er over, for da har man noe bedre å se fram til: TIFF.

I sin tale hyllet han også alle de frivillige som byens festivaler er så sårt avhengige av for å få endene til å møtes. Han trakk da særlig fram en av de mange: Steve fra Syria som han først møtte som frivillig under Kirkens bymisjons julemiddag på julaften.

Klare for 25 nye år

– Jeg vet ikke om han er her i dag, men han kommer til å bli en stor ressurs for vår multikulturelle by i årene som kommer

I tillegg til Hjort og Otte talte også kulturminister Thorhild Widvey under seremonien.

– TIFF har blitt en av Norges viktigste kulturbegivenheter, slo hun fast og dro fram festivalens internasjonale tilsnitt og betydningen den har som et bransjetreff.

"Bursdagsbarnet" selv hadde følgende å si:

– 25 år er ingenting. Vi er klare for 25 til, avsluttet Otte sin korte og konsise åpningstale.

Kulturminister Thorhild Widvey (fra venstre), ordfører Jens Johan Hjort og festivalsjef Martha Otte markerte mandag kveld åpningen av TIFFs jubileumsutgave. Foto: Ronald Johansen