De fleste har sikkert hørt om regissør Lars Von Trier, mannen som kom med nazistiske utsagn under Cannes-festivalen i 2011, ble erklært persona non grata og kastet ut av festivalen. Han er mannen bak filmer som «Breaking te waves», «Idiotene», «Antichrist» og «Melancholia». Han har både sjokkert og imponert med sine filmer de siste 20 årene.

Førpremiere

Men han står ikke helt alene bak disse filmene. Siden 1992 har han hatt med seg produsent Peter Aalbæk Jensen som har filmselskapet «Zentropa» sammen med von Trier. Jensen besøkte Tromsø tirsdag som foredragsholder under seminaret «Film 2.0: Attention» som omhandler det å skape blest og oppmerksomhet rundt det man har skapt.

Onsdag ble det klart at hans og Von Triers film «Nymphomaniac» også får førpremiere under festivalen.

- I forkant av filmen har vi lagt ut forskjellige klipp, helt enkle og egentlig ikke så veldig spesielle. Men filmen heter jo «Nymphomaniac» og regissøren regnes som nazist så da får man oppmerksomhet og klippene ble det overraskende mange ganger, sier Jensen, som blant annet fortalte dette også under seminaret.

Feministisk

Filmen handler om kvinnen Joe som er diagnostisert som nymfoman. Gjennom filmens fire timer får vi fortalt hennes livshistorie fra hun ble født til nåtiden, hvor hun er 50 år. Dette er i følge Jensen, skandaleregissørens største prosjekt. - Det er en ekstremt feministisk film og selv om filmen i forkant har fått mye oppmerksomhet på grunn av sine erotiske scener er dette det minst interessante. Filmen er både morsom og skremmende, sier Jensen.

Ikke for å se film

Jensen har aldri før tidligere vært i Tromsø, men synes byen var nokså eksotisk.

- Danmark er jo et flatt land hvor vi er god til å lage mat av griser, og sånn er det med den saken. Personlig er jeg veldig glad i kystbyer som Tromsø. Folk er mer kontinentale her og lar seg påvirke i mye høyere grad av verden utenfor. Det ser man også under festivalen, sier Jensen. '

Men på tross av besøket og hans jobb som produsent var han ikke her for å se film.

- Nei, det bryr jeg meg ikke om. Jeg ser bare våre egne filmer som Zentropa lager og B-filmer fra Hollywood, helst med mye skyting og slikt, sier Jensen.

Peter Aalbæk Jensen Foto: MARIANNE LEIN MOE