Men for at vårt velferdssamfunn skal gå rundt er vi i Norge generelt sett enige om at vi er nødt til å betale skatt slik at det offentlige får inn de inntektene det trenger for å drifte skole, helse, vei osv.

Tromsø kommune er intet unntak, og når kommunen ligger an til et underskudd på 100 millioner kroner i 2016, er vi nødt til å ta grep. Da står vi overfor to valg: 1) Øke kommunens inntekter (og i så fall hvordan) eller 2) sette tæring etter næring og kutte i tjenestetilbudet.

Når jeg tar opp eiendomsskatt med voksne, etablerte mennesker får jeg ofte høre at «det er lett for deg og si at eiendomsskatt er positivt, du som ikke eier». Og det har de selvfølgelig rett i, som student ved UiT bor jeg på studenthybel og de foreslåtte endringene i eiendomsskatten vil ikke treffe meg og andre unge slik den treffer etablerte boligeiere. Men noe som faktisk treffer unge i kommunen direkte er prisene på SFO. Prisene på kulturskolen. Leieprisene på Tromsøhallen, Ishallen og andre idrettsarenaer.

Siden 2011 har avgiftene på ulike kommunale tilbud økt dramatisk, og langt mer enn den generelle prisveksten for samme periode. Kostnaden for å leie Tromsøhallen har økt med 15%, kulturskolen for barn er nå nesten 30% dyrere og SFO-prisene har økt med hele 40% pr. plass!

Kostnaden pr. halvår for ett barn i Kulturskolen året 2014 var altså på 3.600 kroner. Gang det med to og vi kommer til 7.200 kroner pr. år pr. barn! Kostnaden for full plass i SFO var i 2014 på 2.610 kr. pr. måned, altså 28.710 kroner for ett år (Juli unntatt), nesten en dobling siden 2011!

Høyres svar når pengesekken ble tom var altså å sørge for at familier ikke fikk råd til å sende barna sine på fritidsaktiviteter sammen med vennene sine.

Som et alternativ til å øke avgifter som går direkte på barns sosiale tilbud og oppvekstsvilkår (Eller enda verre, legge dem ned) foreslår SV, Rødt og AP å øke eiendomsskatten istedenfor. Dette er noe vi i Sosialistisk Ungdom har ønsket oss av det nye byrådet, fordi vi mener det gir en mye mer rettferdig avgiftsøkning enn det avgifter på barn og unges fritidstilbud gjør: De med store eiendommer betaler mest, fordi de sitter på mest verdier, ikke fordi de har flest barn slik de borgerlige har gjort det de siste årene. Som med alle andre skatter vil det være tilfeller der den slår uheldig ut, men for den gjennomsnittlige barnefamilie kan det fort bli billigere å øke eiendomsskatten med ca. 3.000 kroner i året kontra å øke prisen på kulturskole, SFO og leie av idrettsarenaer.

For oss fremstår alternativ nummer 1) som det mest ansvarlige, og det skal gjøres ved å ta inn i overkant av 80 millioner mer i eiendomsskatt. Høyre på sin side virker å være uenige i den konklusjonen, og det får meg til å spørre: Hva er så deres løsning? Høyre har tidligere dekket inn sine driftsunderskudd ved å bruke av kommunens oppsparte fondsmidler. Disse sparepengene, nærmere bestemt 82 millioner kroner, har de brukt opp. Da vil ethvert ansvarlig konkludere med at en enten 1) øker inntektene eller 2) kutter i tjenestetilbudet. Høyere avgifter på kulturskole og SFO har dere tydeligvis ingen problemer med, men en økning her vil ikke kunne dekke inn det gigantiske driftsunderskuddet dere har etterlatt dere.

Og hvis eiendomsskatten ikke skal røres, blir mitt spørsmål til Høyre: Hvor ønsker dere å kutte nå som dere har brukt opp kommunens sparepenger? Hvem skal få sparken og hvor mange barn synes dere det er rettferdig og ekskludere fra Kulturskolen som følge av avgiftsøkninger?

Medisinen er sterk, men nødvendig, og til syvende og sist dreier dette seg om enten å gjøre det ansvarlige og handle nå, eller vente til senere og gå en enda større smell samt ROBEK-lista i møte.