Klimaforhandlingene i Paris går inn i sluttfasen, og ”realisme” er nok mer dekkende enn ”optimisme” for å beskrive stemningen.

Men uansett hva man måtte ende opp med av forpliktende formuleringer om utslippskutt, så må en ny klimaavtale ha et videre sikte. For i klimapolitikken er det nødvendig med minst to tanker i hodet samtidig: et karbonnøytralt samfunn, og å tilpasse seg de klimaendringene som allerede er i gang. Skandinavia og Norge fikk en ny påminnelse om dette, med storm og flom de siste dagene. Vi må bare innrette oss etter ”langtidsvarselet” om mildere klima og mer nedbør, uansett årsaksfordeling mellom menneskeskapte utslipp og naturens egne luner.

Behovet for tilpasningstiltak er langt større ute i verden, fremfor alt i u-land. En naturkatastrofe får større konsekvenser jo fattigere land eller strøk som rammes. Det skyldes alt fra dårligere bygninger og ellers svakere infrastruktur til manglende beredskap, og forutsetninger for å motta hjelp utenfra. Som et skrekkeksempel pekes det gjerne på jordskjelvet på Haiti for fem år siden, som kostet nær en kvart millioner mennesker livet.

I klimapolitisk forbindelse er det et gammelt krav fra u-landenes side at rike land må bistå økonomisk for å unngå en utslippsvekst i takt med økonomisk vekst. Men like påkrevd – og minst like krevende – blir spørsmålet om finansiell bistand for også å dempe virkningene av klimaendringene. Tidligere statsråd Grete Faremo, som nå er visegeneralsekretær i FN og leder av organisasjonen for sivil og samfunnsmessig trygghet, har i så måte et klart budskap til Paris-forhandlerne.

Et nøkkelord er ”motstandsdyktighet”. Det handler om å planlegge, tilrettelegge og bygge opp systemer som kan håndtere miljøsjokk, i en verden hvor katastrofer vil bli en del av den globale hverdagen og folkevandringer et permanent innslag i dette århundret, som hun uttrykker det i Dagsavisen 6. desember. Her må verdenssamfunnet kjenne sitt ansvar. Den velkjente avveiningen mellom å ta imot flyktninger og å sette inn hjelpetiltak på stedet, vil bli stadig mer aktuell også når det gjelder klimaflyktninger. En fremtidsrettet klimaavtale må romme både utslippskutt og tilpasning. For kravet om to tanker i hodet gjelder både i Norge og i verden.