Litt i skyggen av støyen rundt toppsjef Anita Krohn Traaseth omstridte blogginnlegg, der hun skriver åpent om intern støy i organisasjonen, har et flertall på Stortinget slått fast at Innovasjon Norge bør bestå som i dag. Det er et nederlag for regjeringen, som foreslo at staten skulle overta hele ansvaret, og at Innovasjon Norge selv skulle få bestemme om det skal være et eget styre i hvert fylke. Også det sier Stortinget nei til.

Innovasjon Norge skal bidra til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og av konkurransedyktige norske bedrifter. Selskapet profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål, og er representert i mer enn tredve land. Nærings- og fiskeridepartementet er hovedeier med 51 prosent, fylkeskommunene eier 49 prosent. Å kutte eierbåndet til fylkeskommunene var et av regjeringens mål.

Det er ingen grunn til å la seg overraske over at regjeringen får motbør. Forenkling har vært regjeringens mål helt siden den tiltrådte, men enkelte varianter av ordet forenkling, kan også uttales som sentralisering. Å fjerne en drøss med regionale styrer sparer sikkert samfunnet for en del penger, men et nasjonalt Innovasjon Norge-styre er selvsagt dømt til å ha begrenset forståelse for regionale forskjeller.

Uansett – staten styrer det meste fra før. Staten gir Innovasjon Norge nokså smale føringer for hvordan det skal arbeides. Regelverket setter begrensninger på hvordan de regionale styrene arbeider. Det endres ikke ved at styrestrukturen består.

Vanskeligere er det å skjønne at stortingsflertallet ikke vil slippe eierskapet. Staten betaler og staten gir føringene. Hvorfor ikke bare la staten eie?

Saken illustrerer et annet poeng med dagens regjering: Listen over saker som regjeringen taper begynner etter hvert å bli lang. Riktignok har regjeringen vært med på viktige nasjonale kompromiss, men i mange enkeltsaker taper regjeringen. Hvor lenge kan dette fortsette før Erna Solberg sier at nok er nok?