Vi er ikke negative til et badeland, og er enige i at Tromsø har behov for økt bassengkapasitet, både for fritidsbruk, idrett og undervisning. Når vi reagerer negativt på at Stakkevollan svømmehall skal avvikles, og på måten dette skjer på, er det altså ikke et innlegg mot utbygging av bassengkapasiteten i Tromsø.

For det første vil vi påpeke det uheldige i prosessen, eller snarere mangel på prosess, ved at vi ikke er informert direkte om planene, men har fått informasjon gjennom pressen. For det andre kan vi ikke se at de negative konsekvensene for bydelen inngår i regnskapet for et nytt badeland. Vi antar at årsaken er at planleggerne ikke har sett Stakkevollan svømmehall som en del av nærmiljøet på Stakkevollan.

Stakkevollan er en ressurssterk bydel, med stort fellesskap og stort samhold på grunn av felles organisering gjennom borettslag, idrettslag og velforening, men er også en sårbar bydel på grunn av mange små boenheter og store integreringsutfordringer. Bydelen har stor frivillighet som over mange år har arbeidet for å legge til rette for fritidsaktiviteter for integrering. Dette har gitt gode resultater, og bydelen opplever ubetydelige sosiale problemer. Det er likevel nødvendig å ha et løpende fokus på fellesarenaer og felles tilbud, både med tanke på integrering, men også for å legge til rette for andre grupper som faller utenfor organiserte fritidstilbud, blant annet en økende eldre befolkning som trenger møteplasser og fellesskap. Det er derfor nødvendig at kommunen arbeider med og ikke mot denne bydelen.

Da kommunen i 2011 lanserte ideen om et bydelsløft for Kroken og Stakkevollan ble det fra kommuneledelsen understreket at man måtte gjennomføre prosjektet når man først inviterte bydelene til et slikt arbeid. Før arbeidet ble skrinlagt, kom det fram at det som stod øverst på ønskelista fra Stakkevollan var et bydelshus, ikke nødvendigvis i form av et nytt bygg, men som en fellesfunksjon og en møteplass i nærområdet. Forprosjektrapporten fra 2012 er fortsatt god lesning, og kan bidra til å bekrefte at å bygge ned fellesarealer, gjennom å legge ned bassenget i bydelen, vitner om uforstand. En eventuell ny idrettshall til erstatning for bassenget vil i hovedsak rette seg mot den organiserte idretten. Det er ikke tvil om at byen trenger idrettshaller, men det vil i liten grad være et nærmiljø-lavterskeltilbud for Stakkevollan.

Da Stakkevollan skole ble etablert var det under forutsetning at idrettshallen og bassenget på Utsikten skulle være skolens basseng og gymsal. Skolen har i alle år manglet den fellesarenaen som en gymsal kan være, og FAU på skolen arbeider nå for å få etablert gymsal på skolen. Dette arbeidet regner vi med ikke blir negativt påvirket av bassengsaken, selv om vi leser i avisa at en ny idrettshall er en mulig etterbruk av bassenget. Skolen har uansett behov for økt bassengkapasitet. Svømmeundervisning i det nye badelandet vil kreve busstransport, i motsetning til dagens løsning. For skolen vil det være praktisk gjennomførbart, men vi er usikre på om dette er tatt med i miljøregnskapet for nybadet.

Stakkevollan er i folketall og bosetningsmønster som en liten by å regne. Vi setter pris på å ha et helt greit svømmebasseng i nærområdet, som vi kan nå uten bil, som kan brukes av alle uten medlemskap og organisering og som ikke koster mer enn at det er tilgjengelig for alle grupper, uansett økonomisk evne.