Det var i slutten av april at jeg møtte Solveig Korsvik Pedersen for første gang. Jeg var ute på jobb for å dekke arrangementet til Redningsselskapet i Troms, som feiret at de var på plass i nye lokaler på Bangsundbrygga. Der var også 83 år gamle Pedersen, som hadde fått i oppgave å døpe redningsselskapets nyeste «Elias»-båt. Etter en kort prat med henne skjønte jeg raskt at hun ikke var som 83-åringer flest, og jeg avtalte derfor å møte henne den påfølgende uken for å lage en reportasje.

Kjeder seg aldri

Det endte med at jeg og min kollega, fotograf Ronald Johansen, ble med Pedersen på Mortensnes sykehjem, der 83-åringen de siste 11 årene har jobbet som frivillig. Her fikk vi se en sprudlende og sprek kvinne som tydeligvis ble satt stor pris på både av de ansatte og beboerne på sykehjemmet. Vi fikk også bli med Pedersen hjem til leiligheten hennes i Østavinden i Workinnmarka, der hun har bodd de siste 13 årene, for det meste alene. For selv om Solveig Korsvik Pedersen ble enke for 11 år siden og naturlig nok savnet mannen sin, har hun klart seg fint på egen hånd.

– Jeg kjeder meg aldri, forklarte Pedersen, som til tross for mangelen på jevnaldrende venner hadde mye familie og gode naboer rundt seg.

Tok lappen som 69-åring

At Pedersen, som i hele sitt voksne liv hadde vært passasjer når mannen hennes kjørte bil, i en alder av 69 år selv tok førerkort da han ble syk, lot jeg meg også imponere over. Det var imidlertid bare nok en utfordring hun tok på strak arm.

– Det passer ikke for meg å skulle være avhengig av å sitte på med andre, forklarte Pedersen, som nå kjører både til familiehytta i Aursfjord og for å besøke storebroren sin på sykehjemmet i Malangen.

Husbygger i særklasse

En annen aldrende tromsøborger jeg har latt meg imponere over i år, og som jeg tror er en inspirasjon for de fleste, er 99 år gamle Bjarne Figenschau. Han mistet huset sitt i en boligbrann for to år siden, men var fast bestemt på å bygge det opp igjen fra grunnen av, til tross for sin høye alder. Dermed kunne han i begynnelsen av august flytte inn i det splitter nye huset sitt i Vårliveien på toppen av øya. Da kollega Trond Tomassen og jeg stakk innom for å besøke den livsglade 99-åringen på bursdagens hans 9. august, satt Figenschau ute på verandaen sin, der han nøt utsikten og det fine været.

– Det er så deilig å bo for seg selv igjen og kunne være sin egen herre. Jeg hadde det godt på alle måter da jeg bodde hos sønnen min, men man blir jo litt egenrådig med alderen. Her på verandaen har jeg mitt eget aldershjem, fortalte Norges eldste husbygger, før han stolt viste oss rundt i det nye huset.

Selvhjulpen

Til tross for at han for kort tid siden hadde gjennomgått en kreftoperasjon, var 99-åringen i det som må sies å være usedvanlig god form for en mann på hans alder. Noe hushjelp var det derfor ikke snakk om at Figenschau hadde behov for.

– Det er så lettvint. Jeg har alt av moderne utstyr, inkludert sentralstøvsuger, så det er ikke noe problem å klare seg selv, sa 99-åringen til iTromsø.

KAKEFEIRING: I strålende vær feiret Bjarne Figenschau 99-årsdagen sin med kake ute på verandaen 9. august i år. Foto: Trond Tomassen Foto: Trond Tomassen