I et innlegg iTromsø 9.2.16 går Ida Gårseth Hov, nestleder i Troms Frp og vara til fylkestinget, til kamp mot nærskoleprinsippet i videregående opplæring.

Det er «maktkåte» og «autoritære politikere» som vil beholde ordningen, og hindre fritt skolevalg. Politikerne som er i flertall kan sikkert svare for seg selv. Men det er noen fakta som Gårseth Hov glatt overser.

Når forslaget om fritt skolevalg blir nedstemt i Troms fylkesting gang etter gang, er det fordi det ligger noen rasjonelle tanker bak det faktum at man vil ha en viss form for geografidirigering av videregående elever i fylket.

Les flere debattinnlegg her.

For det første er det svært krevende å tilpasse tilbudene både til søkerønsker og arbeidslivets behov. Organisering og drift av videregående opplæring er som kjent en hårfin balanse mellom elevenes ønsker og behov i arbeidslivet. Fritt skolevalg vil gjøre dette enda mer krevende.

For det andre vet man at fritt skolevalg vil føre til et svært sterkt press på noen skoler, fortrinnsvis skoler i byene. De fleste av disse skolene er allerede i dag pressa til randen av elever. Det vil bety at elever fra f eks Nord-Troms eller Midt-Troms som får skoleplass i Tromsø, nødvendigvis må presse ut noen av elevene fra byen, og tvinge dem til å gå på skole i Nordreisa eller på Bardufoss. Det igjen vil føre til dobbelt antall hybelboere. Det er usmart av flere grunner.

LES OGSÅ: Ap = Avgiftspartiet

En hybelboer skal ha bostipend fra Lånekassen. Staten må bruke mer penger på elever i videregående opplæring. Men stipendet dekker under halvparten av merkostnadene ved å bo borte. Mor og far må legge til minst 50 tusen kroner per år for at regnskapet skal gå opp.

Gårseth Hov er bekymra for de elvene som mistrives på sin hjemmeskole og kanskje blir mobba og mister motivasjonen. Et tiår som rådgiver har lært undertegnede at denne elevgruppa var det rimelig lett å skaffe alternativ skoleplass til.

Fritt skolevalg er frihet for noen få elever med ressurssterke foresatte og ordningen genererer flere problemer enn den løser. En viktig forutsetning for slike frie valg som Gårseth Hov etterlyser, er betydelig overkapasitet ved noen skoler. Det kommer vi aldri til å få, og det vil sikkert ikke Gårseth Hov som fylkestingsrepresentant heller bevilge penger til.