Da Tromsø skytterlag ble flyttet hit med sin skyteaktivitet på slutten av 1979, ble dette enda verre fordi man da også fikk skyting på kveldene og i helgene.

Ved å flytte skyteaktiviteten til Kjoselvdalen har Tromsø kommune ikke bare innført en betydelig støyforurensing, men også overkjørt lokalbefolkningen og tilsidesatt demokratiske prinsipper, de har også unnlatt å ta hensyn til:

• Langtidsvirkningene av skytestøy for 250 fastboende i en avstand på under 450m fra skytebanen.

• Forurensing av drikkevannskilden Kjoselva for beboerne.

• Potensiell sikkerhetsrisiko for barn og unge som trener på idrettsanlegget bare 200-300 meter fra baneområdet.

• Fratatt lokalbefolkningen et attraktivt turområde og gitt dette til en liten gruppe idrettsutøvere som driver en svært sjenerende aktivitet.

• Det er ikke tatt hensyn til de klare tilbakemeldingene de fikk fra konsulentfirmaet Sweco Grøner i 2006.

Alternativet Kjoselvdalen har følgende hovedutfordringer:

Området har topografiske begrensninger sett i sammenheng med de arealbehov som er skissert for et fremtidig skyteanlegg. Det er vanskelig å se for seg en utvidelse av anlegget som også gir muligheter for en god støyskjerming av skyteaktivitetene i forhold til bebyggelsen.

Generelt er avstanden mellom skytebanen og bebyggelsen så liten at det vanskelig lar seg gjøre å oppnå akseptable støyforhold ved leirdueskyting.

I avisa Nordlys står Tromsø skytterlag fram og beklager seg over at forsvaret ikke lar de få skyte på anlegget i Kjoselvdalen mens de arbeider med å fjerne miljøgifter i grunnen.

Dette sier ganske mye om ledelsen i Tromsø skytterlags forståelse av de miljøpåvirkninger deres aktivitet har. De miljøpåvirkningene skyteaktiviteten har er godt dokumentert gjennom målinger av tungmetaller i grunnen både i nedslagsområdet og området rundt.

Området skråner nedover mot Kjoselva slik at avrenning fra skytebaneområdet går rett i Kjoselva som er drikkevannskilde for beboerne i Vikaveien og Skytterstien. Det er altså ikke bare støy og langtidsvirkningene av denne som utgjør miljøforurensning for befolkningen.

Skyteaktiviteten i Tromsdalen skal nå flyttes fordi den utgjør en miljøforurensning for befolkningen. Nøyaktig de samme problemene har man i Kjoselvdalen og i tillegg har man forurensing av drikkevann.

Når man leser de ulike rapportene som er laget om skytebanesaken slår det meg med forundring at et glimrende alternativ som Simavikdalen ikke tas i bruk som anleggsområde for all skyteaktivitet i Tromsøområdet.

At tullete argumenter som at avrenningen fra skyteaktiviteten skulle renne cirka 150 høydemeter i motbakke og dermed forurense drikkevannskilden i Simavikdalen, er det vel ingen seriøse aktører som tror på. Nei, her er det vikarierende motiver og egeninteresser som råder.

Jeg vil på det sterkeste anbefale at skytebanen i Kjoselvdalen besluttes nedlagt og at nytt baneanlegg reguleres og bygges for eksempel i Simavikdalen hvor forholdene er svært gunstige.

Les flere debattinnlegg her.