Norges forhold til dagens EU blir også vurdert og debattert. Lederartikkelen i Nordlys lørdag 2. juli har klar beskjed: Rør ikke EØS-avtalen! Jeg er ikke enig i det. Akkurat nå er det tid for å vurdere våre avtaler med EU. Jeg er fult og helt enig med Brexit-leder Nigel Farage, UKIP, i hans analyse av EØS-avtalen: ”Det norske folk er blitt bedratt!”.

Avtalen trådte i kraft 1.1 1994 og skulle gjelde til Norges forhold til EU var blitt avklart ved folkeavstemning i november samme år.

LES OGSÅ: «Bedre avtale med EU?»

Folkeavstemningen viste et klart flertall mot norsk medlemskap i EU, og dermed burde avtalen med alle sine politiske bindinger til EU vært lagt død, og en handelsavtale fremforhandlet i stedet.

Så skjedde ikke! Det jeg vil kalle en «eurofil» Stortingsforsamling, med regjeringen i spissen, lot avtalen fortsette, med alle sine politiske bindinger.

Vi ble bedratt, en helt riktig analyse av Nigel Farage. Jeg har ved flere anledninger opp igjennom årene fremhevet at re-innføringen av EØS-avtalen i Norge senhøsten 1994, avtalens innhold og måten det ble gjort på, er det nærmeste vi kommer til et statskupp i Norge i fredstid!

Helt fra første folkeavstemning i 1972 og fram til i dag har vi slitt med et stort demokratisk problem her i Norge: Mens et klart flertall i folket er mot norsk medlemskap i EU, så er et like klart flertall på Stortinget for norsk medlemskap i EU.

Etter å ha fulgt ”politikkens gang” siden 1994 må jeg virkelig spørre EØS og EU-tilhengerne: Hva er det egentlig dere liker med EØS-avtalen?

LES OGSÅ KOMMENTAREN: EUda!

Er det Schengen-avtalen og alle direktivene som fenger dere, alle de tøvete påbud og forbud som byråkratiet i Brussel dytter på oss? Er det Norges ”fete” økonomiske bidrag til EU dere er så stolte av?

Er det at Norge nå må underordne seg EUs finanstilsyn og ikke lenger ha eget finanstilsyn som dere synes er så gjevt? Er det noen som i fullt alvor mener at vi ikke ville ha vært i stand til å selge vår olje og gass på det internasjonale marked uten EØS-avtalen?

Eller at vi ikke hadde blitt av med vår fisk og sjømat uten EØS-avtalen? Og synes ikke dere, innerst inne, at det var en smule ”drøyt” av Thorbjørn Jagland å gi Nobels fredspris til EU?

Dere hevder at EU er garantist for ”fred, sikkerhet og stabilitet i Europa”. Men det var NATO med USA i spissen som til slutt måtte ”rykke inn” for å få slutt på Balkan-krigen på 1990-tallet.

Den selv samme Nigel Farage holdt like etter folkeavstemningen i Storbritannia en ”tordentale” til EU-parlamentet som jeg syntes ”satt som den skulle”.

Han sa blant annet: ”Dere skryter gjerne av EUs pengepolitikk som fremmer velstand i unionen. Men hele Sør-Europa generelt, og Hellas spesielt, er på konkursens rand grunnet EUs pengepolitikk!”

Han beskyldte også EUs sentralbank for å ”trykke penger”. Det er han ikke alene om.

I internasjonale finanskretser har man i det siste mer enn antydet at det ”trykkes penger” i Brussel. Ikke med en gammeldags seddelpresse som i Tyskland på 1920-tallet. Nå gjøres det elektronisk, og på en så ”finurlig” måte at det er vanskelig bevise presist.

EU er egentlig inne i en økonomisk tilbakegang, og man bruker desperate midler for å ”tåkelegge” situasjonen.