For at flest mulig skal få gode mottakerforhold for radio blir det i sommer satt opp mer enn 100 nye DAB-sendere over hele landet. Utbedringene utvider DAB-nettet til mer enn 99,5 prosent av landets befolkning. De som ofte kjører i lange tunneler trenger ikke lenger å høre på en sliten CD - nå kan man fortsette å høre på sin favorittkanal.

For deg som liker å høre på Reiseradioen i båten, kan vi glede med at DAB-dekningen strekker seg minst 50 kilometer ut fra fastlandet. Enkelte steder vil fortsatt ha behov for ytterligere utbygging, og basert på innspill fra radioentusiaster over hele landet skal dette gjøres fortløpende.

Norge er et av de første landene til å ta DAB-teknologien i bruk, men også land som Danmark, Storbritannina, Sveits, Tyskland og Nederland satser på DAB. Hovedårsaken til at Norge er først ute, skyldes at norsk topografi med dype fjorder, høye fjell og spredt bosettingsmønster gjør det spesielt dyrt å drifte de norske FM-nettene sammenlignet med andre land. Hele 19 land har allerede DAB-sendinger. I tillegg har 22 land prøvesendinger eller planer for dette.

Beredskapen blir bedre fordi nettet er mindre sårbart; det nye digitale radiosystemet er mer robust enn det gamle analoge, blant annet på grunn av bedre kraftforsyning og signaler. I NRKs del av DAB-nettet er det installert nødstrømsystemer på en større del av nettet enn dagens FM-nett. Det betyr at faren for utfall som følge av strømbrudd vil være lavere.

Det vil også bli mulig å bryte inn i alle kanaler samtidig med viktige nødvarsler for deg som er på veien.

Å skulle beholde FM parallelt med DAB de neste årene vil være svært kostnadskrevende, og utgiftene vil øke i fremtiden fordi FM-nettene er gamle og vil ha store behov for vedlikehold og oppgradering.

Ifølge beregninger vil kostnadene til nødvendig vedlikehold av FM-nettene frem til 2031 kunne være like høye som kostnadene til å bygge ut landsdekkende DAB-nett med plass til mange flere kanaler og bedre beredskap.

Digitaliseringen betyr også at radiokanalene kan benytte flere distribusjonsløsninger. Det gjør at kanalene også blir tilgjengelige over alt der du har tilgang til internett. På denne måten vil du få langt større muligheter til å høre på radio enn ved analog radiodistribusjon.

Alle lokalradioer utenfor de fire største byene blir tilbudt fem års konsesjonsforlengelse på FM. Regjeringen har i tillegg lagt frem en omfattende pakke med tiltak for å bidra til at også lokalradioene kan bli med på teknologiskiftet.

For deg som er glad i den gamle radioen din kan vi berolige med å si at mange FM-radioer fortsatt kan brukes etter overgangen til DAB, men da med en adapter. Dette er en enhet som mottar DAB-signaler og videresender lyden til den gamle radioen.

Kort sagt får nå radioformatet en ny vår og du som lytter får mange nye muligheter med en kanalflora et moderne radioland verdig.

Ha en god radiosommer!