Johnsen peker på at Stortinget i vår vedtok å opprette et kommunalt pasient- og brukerregister, slik at vi kan ha bedre kunnskap om de kommunale tjenestene. Det er bred politisk enighet om at vi trenger et slikt register, og den rødgrønne regjeringen gjorde et viktig arbeid på feltet, blant annet gjennom systematisk forbedring av IKT-systemene i helse- og omsorgssektoren. Da blir det merkelig at Johnsen hevder at temaet ikke sto på dagsorden med Arbeiderpartiet ved roret. Høyre-representanten bør faktisk ta inn over seg at hennes eget parti i opposisjon kjempet en ubegripelig kamp mot fornuftig bruk av IKT i helsesektoren, angivelig av hensyn til personvernet. Dagens regjering kan takke Stoltenberg II -regjeringen for at vi i det hele tatt har nødvendige digitale verktøy for å kunne etablere gode registre innenfor helse- og omsorgssektoren.

Kommunene har lenge hatt lovpålagt plikt til å sørge for at innbyggerne får tilpasset pleie og omsorg, når man trenger det. Dette gjelder både hjemmebasert hjelp og sykehjemsplass. Derfor var det svært mange høringsinstanser som advarte regjeringen mot lovendringene som kom i vår, og som angivelig skulle styrke eldres rett til sykehjemsplass. Juridiske eksperter mente at den foreslåtte endringen snarere gir de eldre svakere og ikke sterkere rettsvern. Pasient- og brukerombudene reagerte, det samme gjorde mange av regjeringens egne ordførere. Johnsen kritiserer Arbeiderpartiet for at vi stemte imot regjeringens forslag. Men i likhet med høringsinstansene mener vi at lovforslaget ikke gir eldre bedre rettigheter, snarere det motsatte.

LES OGSÅ: «Helsepolitiske skrivebordsreformer»

Kristin Ørmen Johnsen nevner ikke med et ord regjeringens eldrepolitiske flaggskip, såkalt «statlig» finansiering av eldreomsorgen. Regjeringen har brukt betydelige ressurser, både faglige og økonomiske, på dette eksperimentet. Forsøket skulle ha med 20 kommuner, men kun seks gjenstår etter at de fleste har trukket seg. Ordførere av ulik politisk farge har varslet at dette vil man tape penger på, i tillegg til at kommunene blir pålagt mer byråkrati. Men helseministeren snur blikket vekk fra fadesen og lar Frp få viljen sin.

For å møte utfordringene i fremtidens eldreomsorg må vi tenke mer variert rundt de tjenestene eldre mennesker trenger, enten man bor hjemme eller i sykehjem. Arbeiderpartiet vil styrke kommuneøkonomien og videreføre kompetanseløftet for helsefagene, som under Stoltenberg II-regjeringen ga over 22.000 nye årsverk i kommunal pleie – og omsorgssektor, 80 prosent med relevant utdanning. Så må vi ha tilstrekkelig med heltidsansatte, sterkere brukerstyring, god bruk av velferdsteknologi og mer aktivitet, kultur og opplevelse i eldreomsorgen. Arbeiderpartiet vil også vurdere et sektorøremerket, statlig tilskudd til kommunal eldreomsorg, knyttet opp mot definerte kvalitetsmål. En slik finansiering vil kunne utjevne forskjeller kommunene imellom og gi et reelt løft for fremtidens eldreomsorg.

Les flere debattinnlegg her.