Vi er vitne til den største humanitære krisen siden andre verdenskrig. I dag er i overkant av 65 millioner mennesker på flukt. Globalt sett står verden overfor en flyktningkrise. Men det nærmeste vi kommer en krise i Norge, er debattklimaet.

Maktpersoner og journalister har et stort ansvar for hvordan de omtaler flyktninger og asylsøkere, da dette direkte påvirker hvordan de blir mottatt i Norge.

I SSB-artikkelen «Flyktninger i Norge 2015», påpekes det at «Det er ikke bare innholdet i det budskapet som formidles som er viktig, de begrep og betegnelser som brukes, og hvordan situasjonsbeskrivelsen vinkles, har mye å si for hvordan dette budskapet tolkes.»

I november 2015 tok innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug et oppgjør med kirka og andre som jobber for en mer human flyktningpolitikk. Hun omtalte dem som godhetstyranner. Til NRK sa Listhaug at hun reagerte kraftig på at «godhetstyranniet rir Norge som en mare».

Fra Listhaug tok ordet i bruk for første gang og fram til i dag, har det utviklet seg en negativ forståelse av begrepet «godhetstyrann».

Særlig når dagens flyktningsituasjon diskuteres, har betegnelsen nærmest blitt brukt til å gjøre narr av mennesker som ikke inntar en innvandringskritisk posisjon, men som bruker tiden sin på å jobbe frivillig i asylmottak, kommuner og organisasjoner.

Fra 2015 til i dag har ordet vært brukt i over 600 artikler i norsk media. Norsk Folkehjelp ønsker å bringe ny mening til ordet, og har derfor foreslått en ny definisjon til Språkrådet:

Godhetstyrann /1gu:hetsty:ran/ substantiv m (godhetstyrannen – godhetstyranner – godhetstyrannene) en som gir av sin tid og sitt engasjement for å hjelpe andre; en som tror på solidaritet og ikke veldedighet; en som sier «velkommen hit»; en som tar standpunkt og ikke tror nøytralitet er en løsning; en som tar til orde mot fremmedfrykt og rasisme; en som ønsker en human asyl- og flyktningpolitikk; en som tror på et mangfoldig og inkluderende samfunn for alle;

Denne definisjonen er mer korrekt enn den negative betydningen som preger bruken av ordet i dagens ordskifte.

Hver eneste dag stiller frivillige opp og gjør en innsats for å skape et varmere samfunn, for å ta imot folk som har flyktet, for å skape små øyeblikk av lykke i liv som har vært preget av frykt og flukt. Dette er godhetstyrannens sanne natur, og det fortjener de honnører for. Ikke latterliggjøring!

Les flere debattinnlegg her.