Selv om Høyre suser fram med 2,7 prosentpoeng siste måneden, til 24,2 totalt, vil det borgerlige flertallet likevel glippe i og med at Venstre havner under sperregrensen og FrP taper 1,2 prosentpoeng.

Man har selvsagt ingen garanti om at dette står seg, da SV også balanserer rundt sperregrensen. Denne målingen er de bare 0,2 prosentpoeng over, så mye kan fortsatt skje. Også er det selvsagt et vesentlig spørsmål om hvorvidt KrF velger å inngå i et samarbeid med Arbeiderpartiet? Det er noen åpenbare skjær i sjøen, hvis så skulle skje, men samtalene mellom Støre og Hareide er i alle fall i gang.

KrF har i en årrekke vært forlovet med Høyre, og utenomekteskapelige aktiviteter var lenge ikke engang vurdert. At Frp har blitt med i et regjeringssamarbeid, har imidlertid dempet følelsene KrF måtte ha for Høyre. Dette gjør at det i dag ikke virker så usannsynlig med et samarbeid med opposisjonen.

Støre og Hareide er imidlertid uenig om mangt, men det er ikke alltid at KrF-lederen er den som ligger nærmest holdningene til regjeringen. I sin tale under Arendalsuka på onsdag tok Knut Arild Hareide til orde for at Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger. Han møter ingen støtte fra Ap der. «Tiden er ikke inne for å ta slike initiativer nå», uttalte Støre til NRK. Arbeiderpartiet lider fortsatt på meningsmålingene som følge av Støres initiativ for å ta imot 10.000 flyktninger, så selv om han måtte dele Hareides oppfatning, ville den i alle fall ikke bli uttalt offentlig.

Det er imidlertid ikke entydig hvor Kristelig Folkeparti beveger seg. Under Kristeligdemokratisk Forum i høst, er talere fra alle partier invitert til å delta, med unntak av to – Fremskrittspartiet og Høyre. Forumet er ledet av KrF-ideolog Erik Lunde. Under Oslo Symposium, ledet av Bjarte Ustebø på KrFs kristenkonservative fløy, er det imidlertid disse to partiene som dominerer. Helt sikkert er det at det vil bli knyttet stor spenning til KrFs landsmøte til våren. I praksis kan det de beslutter der komme til å avgjøre valget.

Et Høyre/sentrum-regjeringsalternativ hadde vært å foretrekke for å holde KrF-fraksjonene samlet, men hvis noe slikt ikke skulle materialisere seg, noe som per i dag er lite sannsynlig, tvinges de til å ta et viktig veivalg.

Det ironiske er at hvis veivalget slår negativt ut blant for stor del av KrFs velgermasse, vil de havne under sperregrensen og plutselig ikke få noe å si igjen. Sist måling var de med sine 4,5 prosent kun 0,5 over sperregrensen. Et valgresultat under firetallet kan fort bli utkommet hvis de kristenkonservative i partiet ikke vil være med på et samarbeid med venstresiden, og forlater.