Akkurat i det ungene begynte å glede seg til å bade, kom en bom opp og stengte for muligheten.

Beslutninger i Tromsø har en nesten forunderlig evne til å bli forkludret. I de fleste tilfeller klarer man ikke engang å fatte et vedtak, og når vi en sjelden gang ender opp med en velfundert konklusjon, rotes det til, da også.

Spørsmålet om hvor et badeland skulle plasseres var lenge debattert, men da Alfheim ikke kunne benyttes på grunn av for lite plass og alternativet i sentrum ble ekstremt mye dyrere, var Templarheimen eneste gangbare løsning. En forbausende ryddig beslutning ble truffet, med tilsynelatende bred politisk enighet. Men det kunne selvsagt ikke vare.

Fylkeskommunen har helt siden planen ble lansert i 2013 vært positive til Templarheimen, men på oppløpssiden kan det nesten se ut som om de har ombestemt seg. I mai 2016 leverer fylkesrådene Gerd Kristiansen og Ivar Prestbakmo en innsigelse om hensynssone for kollektivtrafikk, og mener at Templarheimen får negative konsekvenser for kollektivtrafikken.

Kommunestyret vedtar i juni 2016 reguleringsplanen, med de mindre endringene som sikrer at innsigelsen er løst. Planen er en ny kollektivvei langs Stakkevollveien, samt en ny transportplan for byen, hvor det er lagt inn bilrestriktive tiltak. Fylkesråd Gerd Kristiansen er ikke fornøyd med disse, og Byutvikling har derfor foreslått bompenger for alle som vil opp til Templarheimen.

Bare for å flagge hvor jeg generelt står i slike diskusjoner, har jeg ingenting prinsipielt mot bompenger. Bompenger gjør ekstremt mange bra ting for samfunnet. Hvordan man enn snur og vender på det, vil jeg hevde at uten bompenger ville store deler av det norske veinettet ikke blitt bygd. Jeg synes også det er fornuft i prinsippet om at de som kjører mest, spytter mest inn i potten. At bompenger også kan benyttes for å dempe det trafikale trykket i sentrum av storbyer, og gjør det mulig for folk å puste om vinteren, har jeg heller ingen problemer med.

Jeg kjenner likevel at jeg steiler når jeg hører forslaget om bompenger på veien til badeland på Templarheimen. Jeg har selv vært på nok badelandbesøk til å vite at det svir i pengeboka, hvis hele familien tar en tur. Bompenger på toppen av det hele vil være et hån.

Det er heller ikke bare de badende som skal bruke Templarheimen, området huser også en turnhall. Blant de turnforeldrene jeg kjenner, vil bompenger bety et alvorlig innhogg i privatøkonomien. Mange av dem har barn som trener 5–6 ganger i uka, og selv om tanken om et godt kollektivtilbud er aldri så fin, er det ofte at tidsskjemaet ikke går opp hvis man skal ta buss mellom de forskjellige barneaktivitetene og/eller jobben.

Templarheimen er også av byens mest benyttede skiområder. Jeg skal like å se kaoset på bussene når alle trebarnsfamiliene i byen får stablet dem full av turutstyr. Det er ikke umulig å komme seg dit med buss, selv med et arsenal av ski og staver, men det er for de aller fleste særdeles upraktisk. Og det er ikke akkurat mangelen på kaos som har vært den mest skrikende i Tromsøs kollektivtrafikk.

Sandra Borch i Senterpartiet går hardt ut mot forslaget: «Jeg mener bompenger skal brukes for å finansiere og realisere omfattende veiprosjekter. Bompenger skal ikke misbrukes ved å knyttes til slike prosjekter, og det skal ikke brukes for å legge hindringer for folk som skal til badeland.»

Hun mener bomforslaget på flere måter er ulogisk: «Tilreisende og boende rundt i Tromsø skal da enten måtte betale bompenger for å kunne parkere ved badeland eller måtte finne parkering i byen for å ta familien til badeland.»

Tidligere byråd for byutvikling i Tromsø, Britt Hege Alvarstein (Frp), kritiserer forslagets usosiale aspekter: «Bompenger ved Templarheimen vil gå ut over barnefamilier med dårlig råd, og de som driver med barneidrett»

Jeg må gi både Borch og Alvarstein rett i denne saken. Det vitner om dårlig politisk «fingerspitzengefühl» at noen foreslår slikt. Det blir som å love full barnehagedekning, men så kreve cover charge, matpenger og sandkasseavgift av foreldrene, i tillegg til det de ellers betaler.

Det neste blir vel å gi barna «gratis ballbinger», bare at alle må betale plast- og kunstgressavgift for miljøets skyld. Bompenger til Templarheimen grenser til parodi, så her må noen sette foten ned. Hvis ikke fylkesrådene selv ser dumskapen, må fylkesrådsleder Cecilie Myrseth inn og ordne opp. Noe slikt kan de ikke være bekjent av.