Ved høstens barnehagestart fikk over 42.000 ettåringer sin aller første dag i barnehagen. Nytt av året er retten til barnehageplass som nå er utvidet til også å gjelde barn født i september og oktober. Denne utvidelsen kom til etter en enighet mellom samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

For mange barnefamilier er det svært gode nyheter at enda flere barn nå får tilbud om barnehageplass. Alle barn som fyller ett år før 31. oktober har nå rett på barnehageplass innen utgangen av den måneden de er født i. Det betyr at om lag 290 flere barn i Troms får tilbud om plass i år sammenlignet med fjoråret.

Samtidig er det viktig at vi politikere og andre involverte fortsetter jobben for at barnehagetilbudet skal være av høy kvalitet. Regjeringen satser derfor mye på etter- og videreutdanning for alle yrkesgrupper i barnehagene. Det er også viktig at du som forelder hjelper til ved å stille krav til kvaliteten i ditt barns barnehage. Et nyttig hjelpemiddel er nettstedet Barnehagefakta.no, der du finner oversikt over blant annet bemanning og utdanningsnivå hos de ansatte i alle landets barnehager.

Fra 1. august i år ble også ordningen med gratis kjernetid i barnehagen utvidet. Nå får også treåringer fra familier med lav inntekt rett til 20 timer i uken med gratis barnehage. For oss i Troms betyr det at 230 treåringer nå får rett til gratis kjernetid. Slikt bidrar til bedre sosial integrering og betyr mye for det enkelte barn.

Styrkingen av tilbudet i år er en oppfølging av en målrettet politikk fra Høyre. I august i fjor ble det for eksempel innført gratis kjernetid i barnehagene for alle fire- og femåringer hvor familiene har lav inntekt. Inntektsgrensen for å kunne bli med i denne ordningen er 417.000 kroner for hele husholdningen.

Undersøkelser fra andre foregangskommuner har vist at gratis kjernetid har positiv effekt på skoleresultatene til barn med innvandrerbakgrunn, og bidrar også til god integrering ved at flere innvandrere benytter seg av barnehagetilbudet.

Gode barnehager bidrar til å gi barn en god start på livet. Ved å utvide ordningen med gratis kjernetid får flere av de barna som trenger det mest muligheten til å gå i barnehage tidlig.

Regjeringen har også innført gratis kjernetid i barnehage for 2- og 3-åringer i asylmottak, som er innvilget opphold. Jeg er overbevist om at barnehagene og skolene er de aller viktigste arenaene vi har for å lykkes med integrering. Dette tiltaket bidrar til at barna lærer norsk tidlig og får en god start på integreringen i et nytt land.

Vi vet at mange barn begynner på skolen uten å kunne norsk godt nok. Vi vet også at for noen foreldre er prisen en grunn til at barnehagen velges bort. Derfor har Høyre i regjering, sammen med våre samarbeidspartier sørget for å gjøre noe med dette. Jeg er veldig fornøyd med hva vi har fått til på så få år innenfor dette feltet, men vil samtidig melde at Høyre mener vi må fortsatt styrke innsatsen for barn og unges oppvekstvilkår. Det er slik vi bidrar til at alle barn får en oppvekst som gir muligheter i fremtiden.