Fremskrittspartiet har i regjering bidratt til å fjerne muligheten for anonyme skattesøk, blant annet etter råd fra Datatilsynet. Dette har vært en kjempesuksess. Da vi fjernet muligheten til å søke anonymt i skattelistene i 2014, falt antall søk med 90 prosent. Dette har også gjort det mulig for folk å politianmelde kriminelle som har brukt skattesøk i forkant av innbrudd og svindelforsøk.

Arbeiderpartiet vil derimot åpne skattelistene for anonyme søk på internett. Det er en utrolig dårlig og lite gjennomtenkt idé. I praksis betyr Arbeiderpartiets forslag at alle internettbrukere i hele verden får tilgang til informasjon om nordmenns inntekt og formue.

Anonyme skattesøk er nærmest som en digital gapestokk som tilfredsstiller folk som ivrer etter å snoke i andre menneskers privatliv. Man har tidligere hørt om barn som blir mobbet på grunn av at de har foreldre med tilsynelatende lav lønn. Et annet problem med skattelistene er at det er så mange fradragsmuligheter, at man kan stå oppført med langt lavere inntekt enn det som er reelt.

Argumentet om at det er viktig å ha tilgang for å kunne se hva kolleger og maktpersoner tjener, er altså et argument uten verdi, da det man finner i skattesøkene kan være svært ufullstendige opplysninger.

Arbeiderpartiets forslag om å dele ut nordmenns skatteopplysninger til hele verden er hva man risikerer med ny regjering i 2017, og vi vil da atter en gang oppleve at skattelistene blir gjenstand for tabloid moro, gapestokk og arena for snoking og misunnelse. Anonyme skattesøk kan i verste fall være en kilde for kriminelle, og kan ramme folk som har levd sparsommelig hele livet, og slik øke utryggheten, øke kriminaliteten og føre til flere svindelforsøk.

Man kan spørre seg om hvorfor Arbeiderpartiet ser seg tjent med å løpe de kriminelles ærend. Frp vil fortsatt kjempe for at søk i skattelistene skal være både vanskelig og sporbart, da vi mener at inntekt og formue er en privatsak, og at hva man betaler i skatt først og fremst er en sak mellom skatteetaten og deg.