Katastrofale klimaendringer truer planeten. Aldri har temperaturen i verden økt raskere. Konsekvensene har vi sett: isen i Arktis smelter, Sahara sprer seg, isbreene i Himalaya krymper og havet stiger.

Les mer: Miljøorganisasjoner saksøker staten

Det er ingen tvil om hva årsaken er. Vitenskapen slår fast at forbrenningen av kull, olje og gass gir utslipp av karbondioksid (CO₂) som fører til global oppvarming. Derfor underskrev verdens ledere en klimaavtale i Paris i fjor som forplikter landene til å begrense den globale temperaturøkningen til godt under to grader. En ny rapport fra Oil Change International slår fast at ingen nye oljefelt kan åpnes hvis vi skal nå dette målet.

I denne situasjonen burde Norge stenge Arktis for oljevirksomhet. I stedet har regjeringen Solberg åpnet nye store områder for oljeindustrien. I mai, fem måneder etter at Parisavtalen ble vedtatt, tildelte regjeringen 10 nye letelisenser i Barentshavet. Oljen og gassen fra disse områdene vil bringe verden nærmere klimakatastrofe. Det kan vi ikke akseptere. På vegne av naturen og kommende generasjoner saksøker vi derfor den norske staten.

I retten vil vi argumentere for at ny, klimaødeleggende oljeboring i Arktis er i strid med Grunnloven, som slår fast at det er statens ansvar å verne om naturen og miljøet for fremtidige generasjoner. Det er på høy tid at Norge setter i gang det grønne skiftet. Å droppe nye oljefelt er en god start.