Hovedargumentet for konsekvensutredning er at vi trenger mer kunnskap om områdene. Om hvordan aktivitet som oljeboring virker inn på miljøet, på fisken og lokalmiljøet som. Dette er kunnskap som er viktig for å ta riktig beslutning for eller imot oljeaktivitet, sier tilhengerne av konsekvensutredning.

Feilen ligger i at det allerede er brukt flere hundre millioner kroner på ulike rapporter og forvaltningsplaner for området Barentshavet Sørøst, eller Lofoten, Vesterålen og Senja som det også heter.

Den kunnskapen sier oss at oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja vil gå utover naturen og livsgrunnlaget for dem som lever der. De to største næringene i LoVeSe i dag er fiskeri og reiseliv.

Begge disse næringene er sårbare og står i direkte konflikt med oljenæringa. Vi i AUF mener det er en dårlig idé å sette Lofoten, Vesterålen og Senja i den samme situasjonen som Sør- og Vestlandet – at hele arbeidsmarkedet raser så fort én næring går dårlig.

Den siste tiden har tusenvis mistet jobben på Sør- og Vestlandet. Dette er ikke bare en konsekvens av en passiv regjering, men også at man har gjort seg avhengig av en ustabil og risikabel oljenæring.

Det er ikke fremtidsretta og det er ikke bærekraftig. Vi har et ansvar for å tenke annerledes. Lofoten, Vesterålen og Senja allerede tatt et viktig steg. Kommunene er i vekst, på grunn av dyktige mennesker som har klart å profilere områdene som en turistdestinasjon, og skape en næring av fiskeri, natur og turisme.

Alle forstår at oljekranene ikke kan skrus av i morgen, men vi må vise vilje til omstilling. Vilje til å legge en plan for en fremtid uten olja og for å nå klimaforpliktelsene våre.

Politikere må ta denne ubehagelige sannheten innover seg, og sette i gang arbeidet med en plan for å langsiktig nedtrapping. Det vil koste å handle, men det vil koste enda mer å la være.

Derfor står vi nå sammen med lokalbefolkning, et flertall i fagbevegelsen og næringslivet, om å si nei til konsekvensutredning, nei til oljeboring og ja til framtida.