Margrethe Munthes julesang «På låven sitter nissen» handler om rotter som gjerne vil stjele julegrøt fra nissen. Det er vel ikke så mange som setter ut julegrøt til nissen lenger, men det er mange som kvitter seg med fett fra matlagingen i kjøkkenvask og toalett. Det tetter avløpsrørene – både dine egne og kommunen sine. Og rottene elsker det. Det er derfor viktig å vise «fettvett» hvis vi skal klare å holde rottebestanden nede i Norge.

• Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.

• Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og lignende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.

• Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong) og levere til nærmeste gjenbruksstasjon der du bor. Hør eventuelt med kommunen eller avfallsselskapet om hvilken løsning som gjelder i din kommune. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet.