Det nye bygget vil bli innpasset til bruk sammen med Rødbanken og vil, angivelig, også gi fordeler for befolkningen. Bankens vedkommende har sikkert tenkt over saken, – men jeg vil oppfordre dem til å tenke litt til. – Kanskje det vil være bedre å bruke bygget slik det er?

Melandgården er kanskje ingen skjønnhet, sett med våre øyne. Men den er et av de første «moderne» forretningsbygg som ble oppført i byens sentrum i de første årene etter verdenskrigen. Den er ikke med på kommunens verneplan. Men jeg er nokså sikker på at om ikke så lang tid vil man nostalgisk mimre om det som var.

Er gården da noe å bevare? Tja, det er ikke mange igjen av det slaget. Et annet eksempel som fortsatt står, er Skippergata 28 (Brødrene Johannessen). Men ellers er alle byggene av etterkrigsgenerasjonen borte.

NKL-bygget på Torget er erstattet av Kystens Hus. Salgslagets bygg på Strandtorget har gitt plass for Nerstranda Senter. Byens rådhus i Rådhusgata er erstattet av byens nye og prangende rådhus. Jeg har faktisk en følelse av at man vil savne den første etterkrigstids enkle og robuste byggemåte.

Et hensyn for å rive og bygge nytt er at man dermed vil få bedre utnyttelse av arealet. Hvordan er det her? Vel, etter bildene i avisa synes det ikke å bli særlig meget mer. Også det nåværende bygget fyller tomta fullt ut. Det har fire etasjer og delvis fem. Det samme synes å være i det nye prosjektet. En eventuell tilpasning av bygget til nye behov vil sikkert kunne gjøres uten for meget av verken kostnader eller problemer.

Så hvorfor da rive noe som står der og som synes fullt tjenlig fortsatt? Det sto i avisa at saken nå var på vandring blant våre antikvariske myndigheter i kommune, fylkeskommune og stat. Jeg ønsker meg at disse setter foten ned!