Hvis anbefalingene i denne utredningen som dreier seg om land- og vannrettigheter sør for Finnmark, blir fulgt og forslaget til lov om hålogalandallmenningen blir vedtatt, vil vi i Troms og Nordland få en finnmarkslov å forholde oss til.

Forslaget til lov om hålogalandallmenningen er nemlig en tilnærmet blåkopi av finnmarksloven. Hvorfor har regjeringen funnet det nødvendig å følge opp «Den nye sameretten»? Mener Regjeringen at ”Den nye sameretten” vil skape en endring til det bedre for fellesskapet i Troms og Nordland? Det kan jeg i så fall vanskelig se vil bli tilfelle.

Etter mitt syn vil mer sametingsmakt svekke lokaldemokratiet og folkestyret, forhindre og i beste fall forsinke næringsutvikling og føre til økt byråkrati og ineffektivitet i offentlig sektor.

Er det slik vi vil ha det i Nordland og Troms?

Regjeringspartiene stemte i 2015 mot at formuleringen «den samiske folkegruppe» skulle erstattes med «samene som urfolk» i Grunnloven. Nå har Regjeringen ved Kunnskapsdepartementet kommet til at samene er «Norges urbefolkning». Det fremgår av høringsutkastet til «Forskrift om rammeplan for barnehagenes innhold og oppgaver» som ble lagt fram i oktober i år.: «Gjennom arbeide med nærmiljø og samfunn skal barnehagen bidra til at barna: ... Blir kjent med at samene er Norges urbefolkning» står det i høringsutkastet. Det foreligger ingen sikker dokumentasjon på at samene var den første befolkningsgruppe som bosatte seg i landsdelen og dermed blir det feilinformasjon til barna.

Hva legger regjeringen i begrepet urbefolkning? Hvorfor er samene urbefolkning?

Hvorfor vil regjeringen at samene skal ha politiske og økonomiske rettigheter utover det befolkningen i landet, inklusiv samene, ellers har?

Er det slike tilstander befolkningen i Nordland og Troms vil ha?

I Finnmark har man i 10 år hatt erfaring med konsultasjonsavtalen og finnmarksloven. Erfaringen derfra gir grunn til bekymring for oss i Troms og Nordland, hvis det blir slik regjeringen har lagt opp til med utvidet konsultasjonsordning og ny lov om regulering av land og vannrettigheter i Troms og Nordland.

Utredningen vil ende opp med en «reform» basert på forskjellsbehandling på etnisk grunnlag med påfølgende tilsidesettelse av lokaldemokrati, folkestyre og åpne demokratiske prosesser, også i Troms og Nordland, samt med splittelse i befolkningen som i Finnmark.

Vil folket i Nordland og Troms godta slike diskriminerende rettigheter?