Leserinnlegg

Fem råd til skilte foreldre - slik sikrer du ei fredlig jul for barna

Skal vi dele opp jula? Skal vi feire jul sammen? Skal vi ta annet hvert år? Spørsmålene er mange knyttet til barnefordeling og høytider.

Foto: Florian Schwalsberger

meninger

Her kommer noen tips til hvordan en kan få det fint i julen selv om familien ikke er som før.

1. Det første tipset til skilte foreldre er å legge eventuelle konflikter på is i høytiden og ved andre merkedager. Barn merker raskt hvis det er uenigheter, og de ønsker at begge foreldrene skal være tilgjengelig og glad. Det er viktigere for barna å føle seg elsket og inkludert enn å ha et ryddig hus til jul.

2. Gi barna en god forklaring på hvorfor ting har blitt som de har blitt. Foreldrene bør møte barna og si at de forstår at det blir en annerledes jul. Det å møte barnas følelser og vise forståelse kan være til god hjelp. 

3. Ikke planlegg felles julefeiring uten å tenke nøye gjennom om du selv klarer å gjennomføre det. Det er en stor belasting for barna dersom det ikke er vellykket. Da er det bedre heller å være ærlig med barna om at det er for vanskelig å feire julen sammen.

4. Ikke legg ut ovenfor barna hvor mye du kommer til å savne dem i jula. De voksne har ansvar for at barna får det hyggelig i jula og slipper å sitte med dårlig samvittighet. Det kan bli en voldsom belastning for barna.

5. Julefeiringen er ikke tiden for å introdusere barna for nye kjærester. Jula er en emosjonell tid, så å skulle presse inn nye partnere mot barnas vilje kan være skadelig.

Med ønske om en trivelig og stemningsfylt julefeiring.