Hva er situasjonen for vår landsdel ved inngangen til det nye året?

Bardufoss sentrale helikopterbase flyttes sørover.

Veinettet er landets verste.

• Andøya Flystasjon legges ned.

• Nord-Norgebanen bygges ikke.

Fiskeverdiene føres ut av landsdelen.

• Harstads garnisoner flyttes.

• Flyseteavgiften reduserer flytilbudet i nord.

Bodøs jagerflybase flyttes sørover.

• Vi subsidierer hver togbillett i sentrale strøk.

• Ofotbanens overskudd føres sørover hvert eneste år.

Sivil helikopterberedskap flyttes sørover.

Hvor stor andel av landets oljeinntekter kommer fra nord?

Hvor mye av sjømateksporten kommer fra nord?

Hvor stort nordnorsk eierskap har vi i disse næringene?

I Skottland ser vi at Brexit fremmer større skotsk uavhengighet fra sentralmakten i London. Kanskje lager de sin egen avtale med EU.

Når skal vi få oppleve at nordnorske politikere klarer å samarbeide om nordnorske løsninger, og stå samlet opp mot de sentrale ”løsningene” som klekkes ut i Oslo-gryta? Skylappene sitter fastspikret så lenge vi ikke tør å gi klar beskjed om faktiske tilstander i nord.

I tillegg har vi lokale representanter for sentralmakten, som regionveisjef, regionsykehusstyre, regionditt og regiondatt, fylkesmenn og lignende som forfekter sentrale løsninger og pålegg. Så lenge våre lokale politikere og stortingspolitikere ser på galskapen uten motforestillinger, så vil Nord-Norge fortsatt forbli i bakleksa.

Hvis vi aksepterer nedbygging av Forsvaret og dårlige investeringer i infrastruktur, hva har vi da igjen? To universiteter uten et oppegående næringsliv?

Hvilke politikere tør å ta tak på tvers av partilinjene, til beste for landsdelen? Tverrpolitisk handling og litt parti-opprør er det som trengs nå. Hvis alle er like redde for de sentrale partipiskerne, så får vi nøyaktig null forbedring.