For man skal ikke sette sitt lys under en skjeppe. Bjarne Brøndbo kan sin bibel og i selvfremstillingen er han her den tapre.

Brøndbo er sjokkert etter å ha hørt én – 1 – anekdote: «(…) en godt voksen dame i prat med en annen godt voksen dame at «sønnen min på snart 50 er sykemeldt på grunn av ryggen, og det har han vært lenge (…)». Hvordan kan DDE-Bjarne anta a priori at den fortapte sønn bare har ryggvondt? DDE-vokalisten kan ikke ha forstått at han med sin selvfremstilling som vinnerskalle i tråd med dagens terminologi, legger sten til byrden for ungdommer i arbeidsdyktig alder med usynlige handikap som psykiske lidelser, slik som schizofreni, ME, og rusproblemer.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen skrev for noen år siden i Bergens Tidende at det kom som en lettelse da han etter en tids psykiske plager fikk blodpropp i begge lungene. Først da kunne han vise til en sykdom som alle forsto. I min optikk handler fremgang og suksess ofte mer om flaks og tilfeldigheter enn hardt arbeid. Derfor er ofte bare en lettvegg mellom suksess og fiasko i livet.

For Bjarne Brøndbo kaster da vitterlig litt småstein i eget glasshus når han glemmer at D.D.E-gutta fikk statsstøtte fra Innovasjon Norge på 250.000 (2004 kroner) og sier: «(…) Min påstand er at det ikke hjelper om jeg jobber og står på som bare det for «å betale skatten», når pengene renner ut i den andre enden (…)».

De tapre, de som overvinner sitt handikap mot alle odds, skårer derimot selvfølelse og anerkjennelse på at de uverdig trengende finnes. Særlig har de gode konjunkturer når arbeidsmarkedet er stramt og sykefraværet går opp. Det er i alle fall konklusjonen i en vitenskapelig artikkel i Scandinavian Journal of Rehabilitation Medicine (1976), som er skrevet av professor i arbeidslivsvitenskap og tidligere sosialminister Gudmund Harlem (far til Gro).

Men Rompa-mi-Brøndbo har et moralsk og faktisk poeng: Altfor mange private aktører melker Nav-kua. Som Friskgården i Stod, Aud Ramberg og hennes markedssjef som også med utestemme skriver kronikker i avisene om at «Sammen skal vi friskmelde Norge» og snakker på inn og ut pust om at det må en holdningsendring til blant folk. Men veksten på Nav består hovedsakelig av Nav-ansattes porteføljer og alderstrygdede, ikke av folk i arbeidsdyktig alder. Vi har ingen uføre- og sykmeldingsbølge i Norge (Odeltingsprop. nr. 1 til statsbudsjett for 2015).

Behøves da en holdningsendring? Ja, blant velferdsprofitørene. Og hos Bjarne Brøndbo. Språklig så vel som verdimessig er det her mye å gå på. Rompe skrives for eksempel Rumpe, og lumpe som lompe, Bjarne Brøndbo! Noe annet er lumpent!