Den siste tiden har det vært et økende fokus på forsøpling i havet og langs kysten. Globalt er dette et stort problem.

I Stillehavet flyter det eksempelvis enorme øyer av søppel. Her hjemme måtte man nylig avlive en hval med magen full av plast, og flere områder av vår egen kyst skjemmes av søppel som blir skylt i land.

Dette er et problem som må bli tatt på alvor. Derfor gir vi nå, via Miljødirektoratet, 35 millioner kroner til opprydding av søppel i havet og langs kysten.

Både frivillige organisasjoner, ideelle stiftelser, private bedrifter og offentlige foretak kan søke om støtte fra denne ordningen.

I den sammenheng spiller også den årlige Strandryddedagen en viktig rolle. Dette er frivillighet på sitt beste, og tusener av mennesker bidrar hvert år til å gjøre en storstilt ryddedugnad langs Norges kyst. I år kan vi bidra til å gjøre kysten vår renere 6. mai.

Samtidig må det jobbes internasjonalt. Søppel følger havstrømmene på tvers av landegrenser og regjeringen arbeider derfor internasjonalt for å få på plass forpliktelser og tiltak.

Her hjemme har også dumping av gamle fritidsbåter blitt et miljøproblem. Derfor innfører vi nå vrakpant på båter og styrker vrakpantordningen med totalt 300 millioner kroner. Dette vil sørge for å få mange båtvrak vekk fra sjøen.

Vi kan ikke tillate at havet og kysten vår blir en søppeldynge.