Fremskrittspartiets Anni Skogmag
      (Foto: Christer Pedersen)

Fremskrittspartiets Anni SkogmagFoto: Christer Pedersen

«Gå for en folkeavstemning og bevis at jeg tar feil!»

Debatt

Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Tirsdag vedtok formannskapet, mot min stemme, å forkaste i innbyggerforslaget om folkeavstemning vedrørende innføring av bompenger i Tromsø.

Jeg ville behandle saken, og avholde folkeavstemning. Videre foreslo jeg at folkeavstemningen skulle avholdes sammen med stortingsvalget. Dette for enkelt å kunne gjennomføre det, og for å spare kostnader.

Mine politiske motstandere hadde mange motargumenter.

 • Det ville være vanskelig å stille spørsmålene rett.
 • Det hadde vært avholdt folkemøter og dialogmøter og «ingen» hadde vært imot bompenger der.
 • Det ville være for dyrt å gjennomføre.
 • Innbyggerne vet ikke konsekvensene av hva de stemmer.
 • Vi må følge kommuneloven som sier noe om at vi ikke kan ta opp saker som allerede er under behandling.

La meg ta det siste først. Det er stor usikkerhet om når avsender sendte inn forslaget og om når kommunen mener de har mottatt det. For å sitere administrasjonssjefen «var det noe forsinket». Jeg har stor respekt for kommuneloven, men på bakgrunn av denne usikkerheten stemte jeg for å realitetsbehandle forslaget.

Når det gjelder folkemøtene er jeg åpen på at jeg av helsemessige årsaker ikke har vært til stede på et eneste ett av dem. Når det er sagt legger jeg vekt på de 5000 underskriftene som nå er innsamlet for folkeavstemning.

Så til hvordan spørsmålene kunne vært stilt så «innbyggerne forsto hva de stemte på» I mitt hode er det nemlig ganske enkelt. Det foreligger 2 forskjellige forslag etter kommunestyrebehandlingen i februar. 1 forslag fra alle de andre partiene (som jo i denne saken er så enige) og et forslag fra oss i FrP.

De andre vil ha bompenger, vi vil ikke ha bompenger men ønsker å utrede hvor mye drivstoffavgift på kr 3,- pr liter i 20 år kan utgjøre som finansiering. Vi ønsker også at veitiltak skal økes til 60%. Alle de andre vil ha 45% veitiltak.

Så vi kunne ha gjort det så enkelt: 3 forskjellige stemmesedler. 1 med Ap, R, Sv, MDG, H, Sp, V og Krf sitt forslag, 1 med FrP sitt forslag og 1 med «ingen av delene».

Da hadde innbyggerne vært nødt til å sette seg inn i hva de forskjellige forslagene ville ha av konsekvenser. Og jeg er overbevist om at det klarer de veldig godt.

Siden de andre politikerne i formannskapet mener at jeg tar feil utfordret jeg dem med følgende: Gå for en folkeavstemning og bevis at jeg tar feil. Da skal jeg gi meg. Men det turte de ikke!

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: