Tilsyn og undersøkelser tyder på at det er betydelige forskjeller i kvaliteten på tjenestene til eldre. Vi ser at det svikter for ofte med de viktigste tingene i eldreomsorgen. Det må vi tørre å snakke om. Selv om det er valgår.

I iTromsø 13. mars lister Aps Tove Karoline Knutsen opp en rekke forslag fra sitt eget parti som regjeringspartiene har stemt imot. Hun glemmer å nevne at flere av dem allerede er gjennomført av regjeringen. Vi har lagt fram en nasjonal strategi for bedre kosthold. Vi er i gang med å styrke ernæringskompetanse hos ansatte. Vi har etablert nasjonale kvalitetsindikatorer i eldreomsorgen.

Jeg kunne gjerne svart Knutsen ved å lage en tilsvarende liste over endringer som nå er gjennomført av regjeringen – som Ap har stemt imot.

Men jeg tror ikke folk flest er opptatt av hvem som har stemt hva i fortida. Jeg tror de er opptatt av hvordan eldre skal få bedre tjenester i framtida. Det er jeg også.

Jeg er opptatt av hvordan vi skal gi bedre tjenester til eldre i årene som kommer.

Aps Tove Karoline Knutsen er opptatt av hvilke avstemninger hun har tapt i årene som har gått.

Vi har startet arbeidet med en ny reform for eldre. En reform som skal handle om mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

Jeg er oppriktig stolt over mange av grepene som vi har tatt for å forbedre tjenestene til eldre. Vi er i full gang med et storstilt løft for å heve kompetansen i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Vi utdanner flere ledere og stiller klare nasjonale krav til ledelse. Vi stimulerer til bygging av flere nye sykehjemsplasser. Vi stiller krav om legemiddelgjennomgang på alle sykehjem. Vi oppfordrer kommunene til å flytte middagsserveringen og servere sykehjemsbeboere mat når de er sultne.

Men disse grepene er ikke tilstrekkelige til å utjevne forskjellene. De danner grunnlag for en ny reform som skal sikre at alle eldre får dekket sine grunnleggende behov og oppleve å mestre livet, uansett hvor de bor.

Mange helseministre har levd med disse forskjellene. Jeg er ganske sikker på at Dagfinn Høybråten, Ansgar Gabrielsen og Jonas Gahr Støre har – som meg – våknet opp til nyheter om at eldre ikke får hjelpen de trenger i kommunen sin. Alle har arbeidet for at eldre skal få like gode tjenester. Men ingen har lyktes.

Derfor er det på høy tid å tenke nytt.

Vi må erkjenne at vi ikke greier å viske ut disse forskjellene på et skrivebord i et departement. Vi må ut i kommunene for å finne de riktige grepene i den nye reformen for eldre. Derfor planlegger vi fire dialogmøter ulike steder i landet. Til dem skal vi invitere eldre og pårørende, ansatte og ledere i kommunene, frivillige og forskere. Møtene skal handle om hvilke verktøy kommunene må ta i bruk for å forbedre tjenestene til eldre.

De skal handle om hva vi må rydde av veien for å forbedre tjenestene.

De skal handle om hvordan kommunene kan lære av hverandre.

De skal handle om hvordan eldre skal få dekket behovene sine på fire områder: Mat, aktivitet og fellesskap, helsetjenester og sammenheng i tjenestene.