Det er 1. mai på mandag, arbeidernes dag. I år setter Amnesty i Tromsø fokus på situasjonen til tyrkiske journalister. Vi oppfordrer deg til å komme å høre vår appell på Gestapotrappa kl. 11:45.

Arbeidernes dag handler om kampen for rettferdighet og verdighet, om retten til å organisere seg, og om solidaritet. En utsatt yrkesgruppe på verdensbasis er journalister. Journalisters rett til å søke, motta og dele informasjon uten frykt for forfølgelse og ulovlig innblanding fra myndighetene er viktig for et demokratisk samfunn, men slettes ingen selvfølge. Særlig ikke i Tyrkia.

Tyrkia er et yndet ferieland for mange europeere og et sentralt samarbeidsland for europeiske stater. I Tyrkia pågår det en heksejakt på journalister og medier som er kritiske til og uavhengige av regjeringspartiet AKP, og Tyrkia er det landet i verden som fengsler flest journalister. Av alle fengslede journalister i verden befinner en tredjedel av disse seg i tyrkiske fengsler.

Etter det mislykkede kuppforsøket i juli 2016 har situasjonen tilspisset seg ytterligere. President Recep Tayyip Erdogan erklærte raskt unntakstilstand, og siden har fengsling uten tiltale og dom blitt brukt i økende grad for å kneble journalister og mediefolk. Mer enn 120 journalister og andre ansatte i mediebransjen har blitt varetektsfengslet. Videre er flere tusen arbeidsledige etter at myndighetene har stengt 168 mediehus, aviser, TV- og radiokanaler og forlag siden kuppforsøket. Mange har blitt stemplet som terrorister. Journalister og kommentatorer i Tyrkia kaller de massive angrepene på journalister og medier for «døden for journalisme i Tyrkia». Amnesty er klinkende klare på at det internasjonale samfunnet har en plikt til å utøve press på tyrkiske myndigheter for å få en slutt på forfølgelsen og trakasseringen av journalister og andre mediefolk.

En av dem er ASLı Erdoğan. Hun er en prisbelønnet tyrkisk forfatter som i lang tid har vært spaltist og rådgiver for dagsavisen Özgür Gündem. Dette er en avis som er kjent for sin støtte til den kurdiske befolkningen. I kjølvannet av det mislykkede kuppforsøket, ble avisens lokaler raidet av myndighetene. Redaktøren og minst 20 journalister ble arrestert og avisen ble stengt. Samtidig ble hjemmet til Asli Erdoğan ransaket av åtte bevæpnede og maskerte offiserer. På tross av at ingen bevis ble funnet mot henne satt hun fengslet i over fem måneder anklaget for terrorisme. I desember 2016 ble hun løslatt, men hun har fortsatt anklagene om terrorisme hengende over seg. Hun har blitt sterkt preget av hendelsen og har innstilt sitt arbeid etter den traumatiske opplevelsen.

Vi kan ikke godta at Asli Erdoğan og flere som henne blir kneblet og brakt til taushet av myndighetene. Mange har sittet fengslet i månedsvis uten en gang å vite hva de er tiltalt for.

Ved å bruke emneknaggen #FreeTurkeyMedia i sosiale medier kan du vise at du tar avstand fra forfølgelsen av journalister i Tyrkia, og signer gjerne aksjonen som ligger på Amnestys nettsider www.amnesty.no. Er vi mange nok som tar urettferdighet personlig, oppnår vi resultater. I årets 1. Mai-tog går jeg bak Amnestys parole: Stans forfølgelsen av journalister – #FreeTurkeyMedia.

Håper vi sees. For på arbeidernes dag er det viktig at vi står sammen i solidaritet med journalister og mediefolk som risikerer sin egen frihet og sikkerhet for å si ifra om menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og maktmisbruk.

Foto: AP / Markus Schreiber / NTB scanpix.