Atter en gang blir navngitte personer forhåndsdømt og hengt ut i avisene. Kildene og faktasjekkene virker tvilsomme eller fraværende. Flere som står i det, kjenner seg ikke igjen når man leser oppslagene i avisene. Overskriftene på forsidene virker å være laget mest mulig negativ. I sum så blir det vanskelig for de det gjelder å forholde seg til saken – stygge overskrifter, faktafeil i artiklene og hatefulle kommentarer i kommentarfeltene.

Det virker som at uansett hvor god intensjonen er, så vil en feil (stor eller liten) overgå intensjonen. Selv om de som skal kontrollere om det har vært begått feil, ikke er ferdig med sitt arbeid, så er det en opphausset lynsjestemning blant journalister, politikere og lesere. Journalister får tak i interne e-poster like raskt som mottakerne får dem i sine postkasser.

Hvordan journalistene får tak i dem kan være at noen mottakere (av en eller annen grunn) videresender dem eller at journalistene har andre tilganger til interne e-poster. Jeg håper og tror at mottakerne av interne e-poster vet å behandle dem internt – men man kan jo tvile.

Hvis journalistene har andre metoder for å skaffe seg interne e-poster, så er vel det ganske alvorlig. Heldigvis er nok de fleste ansatte fornuftig nok til å forstå hva som er ment for internt bruk. Hadde all intern e-post i hele kommunen blitt videresendt så hadde det vært mange flere kommunale «drittsaker» på trykk, men nå igjen rammes samme enheten på nytt. Er det bare en kommunal enhet som har problemer eller er det bare en kommunal enhet som lekker – man kan jo lure.

Atter en gang er brannsjefen i Tromsø rammet av medieoppmerksomhet og det merkes på han og kollegaene. Kan det ikke være mulig for journalistene å vente med heksejakt og la revisjonen, kontrollutvalget og politikerne få avgjøre og dømme. En forhåndsdømming i media påvirker nok politikerne i sin beslutning – spesielt hvis dem tror på alt som journalistene skriver, og det er langt fra korrekt.

Kildefeil og mangel på sjekking av opplysninger fører til feil i artiklene og overskriftene. Hvorfor ikke vente til sakene blir offentlig, og så bruke tid på en grundig og nyansert fremstilling? Hvorfor ikke skrive om de positive tingene som skjer? Det er et hav av positive ting som skjer som nok leserne hadde satt pris på å lese istedenfor alle «drittsakene». Hvorfor ikke få fram intensjonen bak handlingen som kanskje ikke ble utført helt etter boka?

Finnes det en leder, eller hvem som helst andre, som er feilfri – tror ikke det? Og har man gjort en feil så trenger man vel ikke bli hengt ut som en tulling og idiot i avisa.

La nå brannsjefen få litt ro og la nå de dømmende få lese sakspapirene og ikke avisa når dem skal gjøre seg opp en mening. Brannsjefen og brannvesenet trenger ikke og fortjener ikke all denne negative omtalen, men heller få arbeidsro og forhåpentligvis få tilgivelse. Det er vel vanlig og sannsynlig at man lærer av feil man gjør.

Mange har sympati med brannsjefen og vet at intensjonene har vært de beste for både innbyggerne og brannvesenet og håper at dette blir vektlagt av de dømmende. Håper også du holder ut – både som kollega og menneske – vet dette er tøft for deg. Kjære journalister – når er nok nok for dere – er det blod dere ønsker å se?

Selvfølgelig vil dere argumentere med allmenninteresse, men er dere så sikker på at allmennheten har interesse av dette slik saken fremstilles? Kanskje hadde allmennheten vært fornøyd med en saklig og ryddig omtale etter dommen var falt. La brannsjefen få litt pusterom og ro – han er tross alt bare et menneske – han også.