LPO arkitekter har vunnet arbeidet med å utvikle Vervet, og sier at Vervet er et veldig viktig område for byen å få utviklet. Det kan jeg være enig i, men jeg spør også, som andre har spurt: Hva vil utbygging på dette historiske stedet i Tromsø gi igjen til byens befolkning?

Salgsleder Vibeke Pedersen uttaler at «målet er å skape en levende og mangfoldig bydel som skal være attraktiv og spennende for alle i Tromsø, ikke bare for dem som bor der.»

Tromsø kalles også Porten til ishavet. Jeg vil påstå at verftet var helt avgjørende for Tromsøs posisjon som ishavsbyen i nord. Derfor er verftets historie fra 1850-tallet og fram til i dag historien om ishavsbyen Tromsø. Det er bare å lese Ytrebergs Tromsø bys historie og annen polarlitteratur. Polarskuta Gjøa ble ombygd og forsterka på Tromsø skipsverft vinteren 1901/02, før ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen.

Amundsen sa følgende om Tromsø Skipsverft den gang:

«På Tromsø Skipsverft ble det meste av det arbeide utført, og jeg skylder verftet min største anerkjennelse for den usedvanlig samvittighetsfulle måte, hvorpå alt ble gjort»

Det jeg nå vil oppfordre de som skal utvikle verftet er å ta vare på denne historien, slik at den ikke blir borte for kommende generasjoner.

Lag et verftsmuseum i den gamle maskinhallen. Da kan besøkende på Polarmuseet spasere videre til verftsmuseet, og få mer kunnskap om hvordan Tromsø ble ishavsbyen i nord.

Jeg vil vise til at byer som Harstad, Kristiansund og Gdansk har sine verftsmuseer.

Hvorfor ikke Tromsø?