Interesseorganisasjonen Fiskebåt hevder de nye reguleringene i fisket innenfor fjordlinjer fører til at de større kystfartøyene skvises fra å fiske inne i Kaldfjorden på Kvaløya og Bergsfjorden på Senja på bekostning av nordlysturisme og hvalsafarier. Det er å snu saken på hodet.

Hovedregelen er at fartøy over 15 meter skal fiske utenfor fjordlinjene. Det er imidlertid etablert unntak fra dette i enkelte områder for fartøy opp til 21 meter i notfisket etter sild, og for fartøy opp til 28 meter i notfisket etter makrell.

I notfiskeriene etter sild, makrell og sei videreføres gjeldende unntaksbestemmelser innenfor fjordlinjene, med unntak av at det ikke lenger skal åpnes for dispensasjoner for notfiske etter sild for fartøy over 21 meter eller notfiske etter makrell for fartøy over 28 meter i Kaldfjorden eller Bergsfjorden.

Hovedregelen er etablert for å sikre at mindre fartøy i praksis kan gjennomføre sine fiskerier på disse vandrende bestandene. Større fartøy skal i utgangspunktet utøve disse fiskeriene utenfor fjordlinjene. I enkelte områder har det likevel blitt åpnet for dispensasjoner for større fartøy for fiske etter sild og makrell.

Siste års vandringsmønster for norsk vårgytende sild har medført at det vinterstid foregår et betydelig sildefiske i Kaldfjorden og i Bergsfjorden, også av store havgående fartøy på grunnlag av dispensasjon.

Det intensive sildefisket i disse fjordene har medført utfordringer. Blant annet har fisket med store havgående fartøy vært utfordrende for aktører i reiselivsnæringen som har satset på vinterturisme.

Til slutt vil jeg bare understreke at formålet med fjordlinjer er å sikre at ressursene i fjordene er forbeholdt de minst mobile fartøyene, samtidig som det sikres bærekraftig høsting på kystnære bestander.