I en fersk rapport Fra Oslo Economics for Virke tar for seg potensialet ved å åpne for mer bruk av ideelle og andre private aktører innenfor sykehjemstjenester. Den sier blant annet at utviklingspotensialet i sykehjemstjenester blir betydelig i årene fremover, og at befolkningsvekst, en stadig aldrende befolkning og et ønske om tjenester som i større grad møter innbyggernes individuelle behov, stiller høye krav til fremtidens sykehjemstjenester. Det vil derfor bli viktigere med mangfold, valgmuligheter og effektive tjenester. I Bergen er andelen ideelle sykehjem til sammenligning 29 %. Dersom Tromsø vil henge med, bør det satses på dette nå.

LES OGSÅ: Innbrudd på sykehjem: - Skaper utrygghet blant de ansatte

Offentlig sektor bruker i dag allerede rundt 46 milliarder kroner på alders- og sykehjem – milliarder som burde brukes best mulig. Rapporten fastslår at et større mangfold av aktører vil kunne videreutvikle dagens sykehjemstjenester både gjennom bedre driftsløsninger og et tjenestetilbud som er best mulig tilpasset brukernes behov. Samtidig viser den at kostnadsforskjellene mellom sykehjemsplasser som driftes av kommunen og andre aktører er små. Det pekes på at et større mangfold av aktører kan bidra positivt gjennom å stimulere til mer innovasjon og gjennom å benytte alternative drifts- og tjenestemodeller. I tillegg slår en offentlig veileder for anskaffelser av helse- og sosialtjenester fast at «et helhetlig tilbud gjøres ofte i en kombinasjon av egenproduksjon og kjøp av eksterne tjenester.»

Stortinget slo senest i fjor fast at ideelle aktører både har særlige fortrinn og spesielle egenskaper som er verdifulle for samfunnet, og annerledes vilkår enn store kommersielle og offentlige aktører. Derfor ble det vedtatt at ideell sektor skal vokse. Ideelle aktører er kjent som gode arbeidsgivere med offentlig lik pensjon og stor grad av fast ansatte. De er også formålsdrevet og alle offentlige midler blir igjen i tilbudet til utvikling av tjenestene. En satsing på ideell sektor er derfor noe alle partier bør kunne stille seg bak.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange dør på sykehjem

Ideelle aktører har vært pionerer i velferdsstatens fremvekst, og som i dag fortsetter sine bidrag til innovasjon i sektoren. I Oslo har Kirkens Bymisjon utviklet Omsorg +, et tilbud som retter seg mot folk over 67 år med behov for større trygghet, aktivitet og muligheter for sosialt fellesskap. Metodistkirkens Alders- og Sykehjem i Bergen har vunnet pris for sitt arbeid med forbedring innen pasientsikkerhet, mens Tasta sykehjem i Stavanger har et tett samarbeid med Gastronomisk Institutt som forsker på mat til eldre. Diakonhjemmet byr på helhetlige brukertilbud, der sykehjem, sykehus og høyskole understøtter hverandre. Kort sagt – det mangler ikke på eksempler på hva slags mangfold og samfunnsfordeler private og ideelle sykehjem gir. Det er på høy tid for Tromsø til å satse på ideelle aktører når det legges planer for fremtidige sykehjem og tilbud for eldre. De ideelle aktørene står klare.