En kan kalle dette eldreboliger så mye en bare vil.

Folk skal ikke bo i et område som elskes slik av allmennheten, men alle er hjertelig velkomne til å gå tur der.

Skal ellers ikke blande meg for mye inn i jusen her. Totalrenovering og kommunen får finne en minnelig ordning, eller gjøre opp i retten.

Få områder i det urbane landskapet i Tromsø er viktigere enn akkurat her.

Det er i denne fjæra våren kommer først, og det er også et av de få områdene en ennå kan finne urørt overgang mellom hav og land på Tromsøya.

Derfor brukes stien fra Austad-eiendommen til det gamle akvariet av masse folk daglig.

Kommunen har da også gjort en flott jobb med å utvikle fremkommeligheten ved å anlegge en fullt ut brukbar gangsti på hele denne strekninga.

Om en kunne ønske seg noe ville det være flott om stien kunne gjøres enda lengre og gis ytterligere reguleringsmessig vern mot boligområdene lenger nord mot bysentrum.

Opprinnelig var tanken at promenaden skulle gå ubrutt helt inn til byen slik at en kunne gå uforstyrret av biltrafikk hele veien til Sorgenfri. Her bør noen ta et tak for å forbedre dette.

Det er slikt kommunen kan om den vil.

Nå er det imidlertid på tide å ta et nytt skritt for å gjøre dette til en juvel i det nordnorske landskapet som det sømmer seg en kulturby av Tromsøs format.

Skulpturlandskap Nordland er en stor inspirasjonskilde som har fått mange av oss til å beundre det motet og den gjennomføringsviljen en har lagt for dagen i nabofylket på kultursiden.

Debattene raste

i årevis etter at nasjonale og internasjonale skulptører fikk føre opp verkene sine i kystlandskapet, og har ikke ennå forstummet helt.

De bidrar fortsatt med energi til den kulturelle debatten. Kan ikke vi i Tromsø gjøre noe lignende?

Hva om en satte seg som mål å utvikle hele denne promenaden på sørøya til et lokalt skulpturlandskap?

Da kunne en søke om midler fra sentrale fond, invitere inn næringslivet og samarbeide med kunstakademiet og andre som har interesse av kunst og kulturutvikling.

En kunne sette sammen et utvalg, komité, en stiftelse eller noe med et klart formål som rommer både finansiering og etablering av skulpturer rundt denne flotte stien.

Det kunne vært byens egen kunstgave til befolkningen sin i mange år fremover.

Målet kunne som eksempel være årlig etablering av en skulptur av en nasjonal eller internasjonal kunstner.

For vi trenger sårt til debatt i Kultur-Tromsø. Det blir ofte for stille her.

Ikke at kulturbyen vår er ferd med å dø. Altfor mange legger all sin kreative kraft her til at det er i ferd med å skje. Mye nytt skjer ukentlig og litt mer verbalt rabalder på denne fredelige pletten vår. Særlig med utspring i kommunale beslutninger på kunst- og kulturområdet.

Vi må ikke sovne. Må ikke bli mette, men heller storme fremover. Det eneste man snakker om av kultur i kommunal regi for tiden er vedlikehold av gamle bygg.

Viktig det, men ikke nok.

Jeg har tidligere foreslått at Tromsø burde prøve å bli arrangørsted for Dokumenta-utstillingen med røtter i Kassel, Tyskland. I den forbindelse skjedde det intet kommunalt initiativ.

Har man ikke en slags kulturkomité i den politiske ledelsen?

Nå prøver jeg igjen. Kan bare ikke gi meg helt. Er det interesse for å skape noe nytt, så er dette anledningen.

Griper man ideen om Skulpturpark Sør-Tromsøya (SS), lover jeg å holde stille om Dokumenta i mange år fremover.

Det eneste man trenger å gjøre fra kommunalt hold er å etablere tanken, og deretter ta tiden til hjelp. Derfor trenger ikke dette å koste masse kommunale penger.

En offentlig skjerv i oppstartsfasen kan være nok til å få dette i gang. Men viljen må det være kommunen som eier.

Arbeiderpartiet og de andre samarbeidende partiene som styrer i byen sier de er kulturpartier. Valgkamp er bare ord, men det er handlinger som teller.

Får vi høre noe fra dere denne gang?