Soroptimist International representerer cirka 80.000 medlemmer i 130 land, som arbeider med prosjekter for å utdanne og styrke kvinners og jenters selvråderett.

Rett til utdanning og til et liv uten vold er et viktig krav i dette arbeidet. I Norge deltar Norgesunionen av soroptimister med sine 62 klubber i dette arbeidet. Tromsø Soroptimistklubb er en av disse klubbene.

Hva og hvem? I alle samfunn, uavhengig av etnisitet, økonomisk og kulturell status, rammes kvinner av vold. Og den kommer i mange former. Alt fra psykisk vold til fysisk vold, barneekteskap, kjønnslemlestelse, kidnapping og menneskehandel.

Her hjemme erfarer vi med forferdelse at enkelte skoler flommes over av vold. Elever utøver krenkende adferd overfor medelever og lærere.

Politiet opplyser at det i fjor ble anmeldt dobbelt så mange voldssaker i videregående skole i Oslo som året før. Også antallet anmeldte eller mistenkte elever har økt kraftig.

En stor del av overgrepene skjer i form av psykisk mishandling. Ofte i nære relasjoner; i hjemmet, på skolen, i arbeidslivet.

Mye av dette er usynlig vold, som krenkende adferd eller trusler som ikke gir synlige skader, – ingen blåmerker som forteller. Men skadde ofre. Traumatiserte mennesker. Og store mørketall.

«Valgt det»- er et teaterstykke om menneskehandel. Norgesunionen av soroptimister har med bestilling av teaterstykket «valgt det» de siste årene satt spesielt fokus på menneskehandel, og alt hva det omfatter av overgrep og vold mot kvinner.

Mer kunnskap gir økt bevissthet. Forestillingen har gått landet rundt, og 5.–6. desember vil den bli satt opp i Vadsø. Vi håper å kunne hente forestillingen til Tromsø i 2018.

Det har også vært visninger i videregående skoler. Stykket har gjort inntrykk – og mange unge har hatt aha-opplevelser som har gitt dem et godt grunnlag for å kunne ta mer aktivt standpunkt.

Vi kan ta ansvar. Økt vold i skolen, menneskehandel og den usynlige volden i nære relasjoner: 25. november-markeringen tar opp viktige, komplekse samfunnsproblem.

Og derved også et samfunnsansvar; å holde fokus på problematikken og å arbeide for å finne gode løsninger. Det finnes dessverre ikke enkle løsninger – men å arbeide for gode holdninger kan hver og en bidra til.

Stille spørsmål når noe skurrer. Vise litt ekstra omtanke. Vi oppfordrer politikere, organisasjoner og enkeltpersoner til å engasjere seg.

La oss vise solidaritet og stå sammen om FN-markeringen 25. november og alt den står for!