Ap, SV og Rødt har aldri sagt at såkalt «gullpensjon» skal tilbake slik som iTromsø hevder. Vi foreslo at den skulle fjernes, og stemte selvfølgelig også for det i kommunestyret.

I iTromsø 31. januar 2018 er det en artikkel om et forslag fra Ap, SV og Rødt i kommunestyret i Tromsø om pensjon og sykelønn for folkevalgte. Her skriver avisa at høyesterett avsa en dom om alderspensjon for politikere i 2015. Det har høyesterett ikke gjort. Derimot har den behandlet om Folketrygdloven om sykepenger skal gjelde for politikere som får godtgjørelse. Der slo den fast at godtgjørelse (som politikere i Tromsø kommune har) ikke er å betrakte som lønn.

Forslaget vårt innebærer at politikere skal beholde godtgjørelsen i sykeperioden slik som vanlige ansatte. Riksmedier har blant annet fortalt om andre folkevalgte som har blitt alvorlige syke og ikke vært berettiget full lønn under sykdom. Sånn har de havnet i en vanskelig situasjon.

Når det gjelder alderspensjon, så er det et komplisert saksfelt. Der forslaget vårt er et forsøk på å rette opp en skjevhet, men som overhode ikke betyr gjeninnføring av såkalt gullpensjon – noe vi selv har vært med på å fjerne i Tromsø kommune. Dagens ordning gjør at alle med politiske verv blir innmeldt i den kommunale pensjonskassa. For noen innebærer dette at man vil tape i forhold til pensjon man har opptjent i arbeidsforhold før man fikk politiske verv. Derfor foreslår vi at det skal være frivillig å melde seg inn i den kommunale pensjonskassa.

Disse nyansene fikk ikke iTromsø med i sin artikkel.