Rapporten fra Vista Analyse viser klart at prostitusjonsomfanget i Norge er redusert med 20-25 prosent sammenlignet med året før loven trådte i kraft, og at forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester demper etterspørselen og bidrar dermed til å redusere omfanget av prostitusjon i Norge. Dette er ikke unikt for Norge, men fremkommer også av evalueringer gjort i Sverige som har innført forbud mot kjøp av seksuelle tjenester.

Evalueringen av forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester har høstet noe kritikk, men det som ikke har kommet lite tydelig frem er at den stammer fra de som hele veien har vært kritisk til sexkjøpsloven. Deres kritikk preges derfor av å være meget forutinntatt. Sexkjøpsloven har hatt en kort levetid. Likevel peker evalueringen tydelig i en retning. Loven fungerer. Noe Høyre også har sagt seg enig i. Margunn Ebbesen som er medlem av justiskomiteen for Høyre uttalte til Vårt Land onsdag 13. august at evalueringen kommer med en viktig konklusjon og at det er bra at evalueringen er så tydelig.

Håndhevingen av forbudet, i kombinasjon med håndheving av straffelovens § 202 (hallikparagrafen) og § 224 (lov mot menneskehandel) bidrar til å gjøre Norge til et mindre attraktivt land for prostitusjonsbasert menneskehandel enn det som ville vært tilfelle uten disse tre lovene og håndhevingen av dem. Dersom sexkjøpsloven ikke hadde vært innført, ville Norge vært et mer attraktivt land for salg av seksuelle tjenester sammenliknet med mange andre europeiske land. Erfaring fra Sverige viser det samme. Sverige har blitt et mindre attraktivt marked for menneskehandlere og hallikvirksomhet etter at de innførte forbud mot kjøp av seksuelle tjenester.

KrF var det første partiet i Stortinget som gikk inn for å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester. Det ble programfestet allerede i 1997. Lovforbud er et riktig virkemiddel for å endre holdninger og dermed også svekke markedet for prostitusjon og menneskehandel.

Like fullt har vi sagt at lovforbudet aldri skal stå alene. Vi må gjøre det vi kan for å hjelpe de som ønsker seg ut av prostitusjon, både gjennom sosiale tiltak og exit-programmer. Vi må øke støtten til de frivillige organisasjonene som driver oppsøkende virksomhet rettet mot prostitusjonsmiljøene. Samfunnet må stille opp for de som er offer for menneskehandel og prostitusjon ved å tilby dem et verdig alternativ.