”Løp og kjøp SodaStream!” het et leserinnlegg som sto i iTromsø i slutten av september. Det var ført i penn av var av Jarle Mathiassen. Her ble Fagforbundet, Norsk Folkehjelp og Palestinakomiteen blant annet kalt kunnskapsløse og naive raddiser. Vi vil ikke bruke tid på mye av Mathiassens argumentasjon, som faller på sin egen urimelighet.

Det som imidlertid må gjøres helt klart er at den nasjonale kampanjen ”La boblene briste – boikott SodaStream”, ikke er en boikottkampanje mot Israel, men mot SodaStream og andre selskapers støtte til en ulovlig bosettingspolitikk, som frarøver palestinerne grunnleggende rettigheter. Det vil si at om SodaStream flytter produksjonen til Israel så vil kampanjen avsluttes.

Selskaps ansvar for å respektere menneskerettighetene og folkeretten.

De siste tiårene har private, multinasjonale selskap fått økt makt. Parallelt med dette har det blitt etablert en rekke rammeverk for selskaps samfunnsansvar, som FNs Global Compact, FNs Guiding Principles, OECDs retningslinjer for flernasjonale selskap, og her hjemme det norske Initiativ for etisk handel (IEH).

Rammeverkene har etablert en norm som tilsier at ikke bare stater, men også selskap har et ansvar for å respektere menneskerettighetene, og at selskap også har et ansvar for ikke å bidra til brudd på folkeretten. Selskap som ha produksjonsanlegg i bosettinger bidrar til økonomisk utvikling i bosettingene og industrisonene de er tilknyttet, og støtter dermed direkte opp under folkerettsstridig virksomhet.

Palestinske arbeidere i israelske bosettinger.

Trygge jobber med gode inntekter for palestinerne er en argumentasjon Mathiassen bruker.

Den høye arbeidsledigheten på Vestbredden fører til at mange palestinere ikke har annet valg enn å jobbe i bosettinger. Årsaken til den høye arbeidsledigheten er Israels okkupasjonspolitikk, som bosettingsutbyggingen er en viktig del av.

En rapport fra Verdensbanken publisert i oktober 2013 bekrefter at de ulovlige bosettingene og israelske restriksjoner på palestinsk økonomi er hovedårsaken til de alvorlige økonomiske problemene i de palestinske områdene.

Palestinere som jobber i israelske industrisoner på Vestbredden jobber under harde restriksjoner på bevegelses- og organisasjonsfriheten. Så lenge okkupasjonen vedvarer, vil ikke palestinere som arbeider i en israelsk bosetting ha de samme sivile rettighetene som israelske arbeidere.

Det finnes mange eksempler, og historien fra Hizma er en av dem. Mange av SodaStreams palestinske ansatte er fra landsbyen Hizma. Hizma pleide å være en landbrukslandsby fram til de israelske myndighetene konfiskerte 90 prosent av Hizmas land til å bygge bosettinger. Landsbyens innbyggere mistet livsgrunnlaget, noe som førte til høy arbeidsledighet. Hizmas innbyggere blir tvunget til å ta de jobbene som er tilgjengelige, og mange velger derfor å jobbe hos SodaStream.

Kampanjen ”La boblene briste, boikott SodaStream” oppfordrer SodaStream til å avslutte all produksjon på okkupert palestinsk område. Fram til dette skjer, oppfordres norske forhandlere til å avslutte salget av SodaStream produkter, og enkeltpersoner oppfordres til å unngå å kjøpe produkter fra selskapet.