«Det blir ikke mye til overs til barnebursdager og aktiviteter for barna nå. I praksis vil familien min gå i minus hver måned hvis disse endringene trer i kraft. Da er det slutt».

Sitatet er fra en bekymret småbarnsfar i femtiårene, som kontaktet oss etter at statsbudsjettet ble lagt fram 8. oktober. Etter et langt arbeidsliv har kroppen sagt stopp, og han er uføretrygdet. Han er urolig for fremtiden for familien og særlig sine to barn. Han mottar uavkortet barnetillegg og risikerer å tape cirka 50.000 kroner i året gjennom standardiseringen og omleggingen av ordningen. I tillegg endres skattereglene for uføre med gjeld, som også vil redusere familiens inntekter.

Han er først og fremst bekymret for barna sine. Han kjenner på urettferdigheten han påfører sine barn ved å ikke være i stand til å arbeide. Regjeringen argumenterer med at dagens behovsprøvde barnetillegg bidrar til å redusere den enkeltes innsats for å bli værende eller komme tilbake i arbeid. For enkelte er det kanskje slik, men mange er ut fra egen helsesituasjon ikke i en valgsituasjon.

Ved utgangen av 2015 anslår Nav at 19.160 uførepensjonister vil motta barnetillegg for 34 880 barn. Nav anslår at 18.010 av disse uførepensjonistene vil få redusert barnetillegg dersom det innføres gradvis overgang til standardisert barnetillegg fra 2016. Det vil ramme 32 790 barn.

FFO er helt enig i at den beste veien ut av fattigdom går gjennom arbeid. Men vi vet samtidig så inderlig godt at det er mange som ikke er i stand til å arbeide. De er uføre med god grunn.